SAD prodaje Ukrajincima moćno oružje: Stižu dronovi MQ-1C Grey Eagle?!

Grey Eagle može nositi do četiri razorna AGM-114 Hellfire projektila zrak-zemlja

Navedeni MQ-1C donio bi Ukrajini veliki skok u sposobnosti u odnosu na turske TB-2 bespilotne letjelice za misije kao što su podrška elektroničkom ratovanju, napade i izviđanje.

Premda je odobrila još 700 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, Bidenova administracija planira prodati četiri bespilotne letjelice MQ-1C Grey Eagle Ukrajini za napad na ruske snage.

Ukrajina je do sada značajno koristila bespilotne letjelice, ponajviše turski Bayraktar TB2, kao i manje naoružane i nenaoružane dronove protiv ruskih snaga otkako je napadnuta u veljači. Međutim, uvođenje MQ-1C Grey Eagle bi Ukrajini dalo visoko izdržljiv bespilotni sustav sa sposobnostima koje premašuju one TB2. MQ-1C ima moćne senzore, kao i sustave, poput radara i sustava elektroničkog ratovanja. Ono što je najvažnije, Grey Eagle može nositi do četiri AGM-114 Hellfire projektila zrak-zemlja. Usporedbe radi, TB-2 obično nosi dva 48-kilogramska turske projektila MAM-L s otprilike polovicom težine Hellfirea.

Grey Eagle proizveo je General Atomic, ima raspon krila od 17 metara, dron je srednje veličine, manji od američkog Predatora, a može letjeti maksimalnom brzinom od 309 km/h, doseći visinu od 8800 metara te može ostati u zraku više od 25 sati. Američki predsjednik Biden složio se s prodajom, a transkaciju sada mora odobriti Kongres, javlja Reuters.

Prodaja ovog drona mogla bi dodatno razljutiti Rusiju jer on ima sposobnosti gađati i ciljeve na njezinom teritoriju.