Norveška najveća plutajuća vjetroelektrana pokretat će proizvodnju – nafte i plina!

Norveška prednjači u svijetu po prodaji električnih automobila, ali je također peti najveći izvoznik nafte i treći najveći izvoznik prirodnog plina

Norveška je započela izgradnju najveće svjetske plutajuće vjetroelektrane, u blizini svoje  obale, koja će pomoći u proizvodnji nafte i plina s obližnih platformi.

Nazvana Hywind Tampen, plutajuća vjetroelektrana ima planirani kapacitet od 88 MW i sastoji se od 11 vjetroturbina izgrađenih na plutajućoj betonskoj konstrukciji usidrenoj s korištenjem zajedničkog sustava, navodi se u priopćenju projekta.

Projekt se nalazi 140 km od norveške obale i turbine su instalirane na dubini mora od 260-300 metara. Do sada su već instalirane četiri od 11 vjetroturbina koje su s planiranih 8 MW nadograđene na 8,6 MW. Očekuje se da će proizvodnja električne energije početi u trećem tromjesečju 2022. godine, a cijeli kapacitet će se koristiti za potrebe naftnih i plinskih polja Snorre i Gullfaks na moru. Equinor, norveška energetska tvrtka i jedan od partnera u projektu tvrdi da će plutajuća vjetroelektrana zadovoljiti oko 35 posto godišnje energetske potražnje platformi uz smanjenje emisija CO2 u visini 200.000 tona  i 1000 tona emisija NOx svake godine.

Norveška prednjači u svijetu po prodaji električnih automobila, ali je također peti najveći izvoznik nafte i treći najveći izvoznik prirodnog plina. Naftni proizvodi čine 60 posto norveškog izvoza i malo je vjerojatno da će ta zemlja to promijeniti kako bi ispunila klimatske ciljeve EU.