Sad je potvrđeno: Od 2035. godine bez novih dizelaša i benzinaca u Europskoj uniji!

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 20 posto emisija CO2, od čega 70 posto dolazi iz osobnih automobila i dostavnih vozila

Europski parlament napokon je potvrdio povijesnu odluku – od 2035. godine nećemo moći kupovati nove benzinske i dizelske automobile, čak niti u hibridnoj formi. To vrijedi i za dostavna vozila. Razlog je, naravno, smanjenje emisija CO2, odnosno obuzdavanje globalnog zatopljenja. Europski parlament i Europska komisija sada moraju raditi zajedno na usklađivanju država članica.

Konzervativci i kršćanski demokrati bili su najglasniji u Europskom parlamentu protiv ove odluke, odnosno tražili su prostor za još deset posto benzinaca i dizelaša nakon 2035. godine, ali ta ideja nije prošla. Najviše su lobirali njemački zastupnici te grupacije koji se boje da će tamošnja autoindustrija izgubiti 500.000 radnih mjesta s tranzicijom na električna vozila.

– Želimo se riješiti CO2, a ne industrije – rekao je čelnik Europskih pučana Manfred Weber.

Cestovni promet odgovoran je za otprilike 20 posto emisija CO2, od čega 70 posto dolazi iz osobnih automobila i dostavnih vozila.

Kaže povjerenik za klimu Europske unije Frans Timmermans da vozači s prosječnim primanjima ne moraju strahovati jer su električni automobili već sada povoljniji od konkurenata, uzevši u obzir troškove tijekom cijelog radnog vijeka. To je lijepo, ali možda bi europski čelnik trebao objasniti ljudima koliko su električni automobili povoljniji od, na primjer, dizelaša, kada se ukinu subvencije za njihovu kupnju. Ideja da će države poticati kupnju električnih vozila kada ona postanu jedina opcija (uz, možda, i vozila na gorive ćelije vodika) u salonima je besmislena. Takav luksuz može si dozvoliti samo Norveška, koja živi od prodaje nafte i plina. Na kraju, zaštita klime je apsolutno nužna jer je važnije kako ćemo preživjeti (kao čovječanstvo) od toga što ćemo voziti, ali ne treba jednu plemenutu ideju opravdavati informacijama koje su danas možda točne, a sutra vjerojatno neće biti. Najpovoljniji električni kompakt bez subvencija i s korektnom opremom košta oko 290 tisuća kuna, a benzinski kompaktni automobil možete kupiti već za 143, 144 tisuće kuna, također sa solidnom opremom.