Američka vojska uskoro dobiva prijenosni nuklearni reaktor: Strateški važan sustav!

S 30 teravata energije svake godine i 37.8 mlijuna litara goriva svaki dan, Ministarstvo obrane jedan je od glavnih konzumenata energije u SAD-u

Kada trošite veliku količinu energije, a ona je sve skuplja, vrijeme je za nova rješenja. U tom kontekstu treba promatrati odluku Ureda za strateške sposobnosti Ministarstva obrane SAD-a  koji je dodijelio ugovor vrijedan 300 milijuna dolara tvrtki BWXT Technologies Inc. za izgradnju prijenosnog nuklearnog reaktora.

S 30 teravata energije svake godine i 37.8 mlijuna litara goriva svaki dan, Ministarstvo obrane jedan je od glavnih konzumenata energije u SAD-u. Nisu u pitanju samo emisije štetnih plinova nego i vojna strategija jer i na udaljenim lokacijama trebate energiju, a do nje nije lako doći. Zbog toga je izabran BWXT, koji će razviti mobilni reaktor.

Kako bi reaktor bio prenosiv, BWXT dizajnira sve komponente, uključujući jezgru reaktora i komponente upravljačkog sustava u kontejnerima za transport dužine 6 m. Jednom na licu mjesta, sustav će se sastaviti za samo 72 sata. Gašenje, hlađenje i demontaža za transport trajat će manje od sedam dana.

BWXT će isporučiti reaktor u Nacionalni laboratorij u Idahou do 2024. godine. Očekuje se da će sustav biti operativan u razdoblju od tri godine.