Prva presuda u Europi: Zbog funkcije Autopilot Tesla mora vratiti vlasnici Modela X više od 100 tisuća eura!

Tehnički izvještaj pokazao je da vozilo nije prepoznavalo prepreke poput suženja ceste zbog gradilišta te bi povremeno nepotrebno aktiviralo kočnice u vožnji

Počelo je i u Europi. Presuda suda u Münchenu mogla bi pokrenuti lavinu u Njemačkoj, ali i na cijelom kontinentu jer je očigledno da američki proizvođač automobila i dalje ima ozbiljne probleme sa svojim sustavom aktivne sigurnosti, koji, nimalo skromno, naziva Autopilot. Sud u Münchenu naložio je Tesli da jednoj vlasnici nadoknadi većinu iznosa od 112 tisuća eura, koji je platila za SUV Model X zbog problema s funkcijom Autopilot.

Tehnički izvještaj pokazao je da vozilo nije prepoznavalo prepreke poput suženja ceste zbog gradilišta te bi povremeno nepotrebno aktiviralo kočnice u vožnji. To bi moglo prouzročiti ogromnu opasnost u središtima gradova i dovesti do sudara, stoji u obrazloženju suda.

Teslini odvjetnici tvrdili su da Autopilot nije dizajniran za gradski promet, a sud je kontrirao ustvrdivši da nije moguće da vozači ručno uključuju i isključuju značajku u različitim postavkama jer bi to odvratilo pažnju od vožnje.

Američka sigurnosna regulatorna tijela istražuju Teslinu funkciju Autopilot nakon izvještaja o 16 nesreća, uključujući sedam incidenata sa ozlijeđenim osobama i jednu nesreću sa smrtno stradalom osobom, u kojima su sudjelovala Teslina vozila s uključenim Autopilotom, koja su udarila u nepomična vozila hitne pomoći i vozila za održavanje cesta. Tesla kaže da Autopilot omogućuje vozilima da automatski koče i upravljaju unutar svojih traka, ali ih ne čini sposobnima da sama voze.