Najsimpatičnija štetočina na svijetu: Ženka morža Freya putuje po europskim marinama, odmara i potapa brodiće i čamce!

Freya je teška 680 kg i toga očito nije svjesna, s obzirom na to da se često penje na čamce manje nosivosti

Ljeto je je pa je vrijeme za jednu ležerniju priču, koja je simpatična, ali sigruno neće izmamtiti osmijeh na lice brojnim vlasnicima čamaca i brodoća koji su ostali bez svojih plovila!

Freya je morž, a ne mitološka nordijska božica ljubavi, plodnosti, bitke i smrti, i prvi puta je dospjela na međunarodne naslovnice prošle godine, kada je napustila Arktički krug i krenula na svoje putovanje. Svojevremeno je stigla do Danske, otišla u Njemačku, Škotsku i Nizozemsku, ostavljajući za sobom trag simpatičnog odmaranja na brodovima i manje simpatičnog potapanja. Freya nije slavna samo zato što je pustolovka već zato što potapa male brodove sunčajući se na njima, te povremeno upada u svađe s labudovima i odbija da je gnjave ljudi.

Ove godine, već nekoliko mjeseci Freya je u Norveškoj gdje, pogađate, neprestano potapa brodove pokušavajući leći na njih kako bi se malo sunčala. Freya je teška 680 kg i toga očito nije svjesna, s obzirom na to da se često penje na čamce manje nosivosti.

Jednostavno rečeno, budući da je već postala nadaleko poznata, Freya okuplja mnoštvo poput kakave slavne glumice. No ona nije navikla na gužvu, pa je pod stresom. Ljudi joj dolaze preblizu i ne puštaju je da se odmara.

Znanstvenici su izgradili plutajuće pristanište za Freyu u Oslu, ali do sada je Freya ostala vjerna svojoj sklonosti malim čamcima i gumenjacima, na veliku žalost njihovih vlasnika. Plan je da ju, nakon što se navikne na vlastito pristanište, znanstvenici vrate u Arktički krug odakle je i došla.