Napokon: Izraelski znanstvenici pronašli su metodu za predviđanje mjesta i vremena potresa!

Znastvenici mogu predvidjeti snažne potrese do 48 sati unaprijed s 80% točnosti

Predviđanje potresa bilo bi od ogromne vežnosti. Koliko bi se ljudskih života spasilo, a zasigurno bi i materijalna šteta bila mnogo manja da netko može par dana prije dojaviti da dolazi ova nepogoda… Još nije moguće predvidjeti potrese traženjem signala u Zemljinoj kori, ali čini se da je otkrivena nova metoda predviđanja.

– Najsuvremeniji sustavi predviđanja danas se uglavnom temelje na numeričkim modelima, a oni ne mogu točno opisati fizičke procese koji dovode do potresa – kažu znanstvenici sa Sveučilišta Ariel u Izraelu.

Metoda koja više obećava može biti traženje tragova u slojevima Zemljine atmosfere, promjena pruzročenih akustičnim i gravitacijskim valovima. Znanstvenici su u stručnom časopisu Remote Sensing objavili da proučavanjem promjena u sloju ionosfere mogu predvidjeti snažni potres do 48 sati unaprijed s 80% točnosti i negativno predviđanje (gdje se potres neće dogoditi) sa 85,7% točnosti.

Stručnjaci iz područja fizike, geofizike, građevinarstva i računalnih znanosti razvili su tehniku ​​vektorskog stroja sa sustavom podrške strojnim učenjem (SVM). Koristi podatke GPS karte ukupnog sadržaja elektrona u ionosferi za izračunavanje gustoće naboja elektrona tog sloja. Saed Asaly, Yuval Reuveni, Li-Ad Gotlieb i Nimrod Inbar sa Sveučilišta Ariel izveli su studiju uz financiranje izraelskog Ministarstva energetike i Izraelske znanstvene zaklade.