Jedan poljoprivredni stroj koji sve može i košta kao S klasa: Autonomni robot održava cijeli vinograd!

VitiBoti će mnogim vinarima biti nedostupni jer početna verzija košta oko 120 tisuća eura

Ne bavimo se previše poljoprivrednim strojevima na portalu pa smo vam odlučili pokazati kakvi su trendovi i u toj grani ljudskih aktivnosti. Kao i kod automobila sve više se razmišlja o automatizaciji. Francuski VitiBot upravo je objavio da ga je preuzeo njemački div SAME Deutz Fahr (SDF – jedan od vodećih svjetskih proizvođača traktora i poljoprivrednih strojeva).

Po čemu je poznat VitiBot? Po svom autonomnom električnom vozilu koje radi gotovo cijeli posao u vinogradu, od uklanjanja korova do prskanja loze. Proizvodi VitiBota svoje zadatke obavljaju na baterije koje traju 12 sati, i to autonomno, dakle bez vozača. Dovoljno ih je samo kratko programirati i pustiti da rade.

VitiBot Bakus S i L imaju puno nastavaka koje je lako mijenjati i koji obavljaju različite procese u vinigradima, a u SDF-u se nadaju da će im ovo znanje pomoći u razvoju sličnih sustava u voćnjacima. Nažalost, VitiBoti će mnogim vinarima biti nedostupni jer početna verzija košta oko 120 tisuća eura. Isplatit će se samo veliki proizvođačima…