Naftni indeksi u velikim minusima zbog Kine: Slijedi li veliki pad cijena goriva?

Kineski ekonomski podaci i procjene pogoršani su zbog restriktivne politike tijekom epidemije kornavirusa

Ponedjeljak je važan dan za formiranje cijena nafte, odnosno svi su važni indeski zabilježili veliki pad. Sirova nafta WTI i Brent pala su za više od 5% jer je kineska središnja banka smanjila kamatne stope na kredite kako bi povećala potražnju za robama i uslugama, a njeni ekonomski podaci i procjene pogoršani su zbog restriktivne politike tijekom epidemije kornavirusa. Radikalni lockdowni cijelih gradova ostavljaju veliki trag na gospodarstvu. Također, investicije u nekretnine pale su za 12,3% u srpnju. Sada se očekuje da će Kina propustiti ciljanu stopu gospodarskog rasta od 5-5,5% u drugoj polovici godine.

WTI je pao na 87,22 dolara po barelu, što je pad od 4,87 dolara (-5,29%) na dan. Sirova nafta Brent pala je na 93,23 dolara po barelu, što je gubitak od 4,92 dolara (-5,01%) na dan. Početkom ruske invazije na Ukrajinu, u prvim danima ožujka, Cijena barela Brent nafte bila je 139 dolara. Sada su cijene nafte na razini kolovoza prošle godine.

Također, zabilježen i je i veliki pad proizvodnje u kineskim rafinerijama, što također uzrkokuje reduciranjem potražnje za sirovom naftom. Kina uvozi više od polovice nafte koju troši, uglavnom iz Saudijske Arabije, Rusije, Iraka i Omana.

Za kraj, na pad cijena nafte utjecala je i odluka Irana da bi u budućnosti mogao razmotriti potpisivanje nuklearnog sporazuma. Iran je jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu, a trenutno je pod embargom jer još nije potpisao nuklarni sporazum, koji bi ga i pravno onemogućio u razvoju nuklearne bombe.