Sedamnaestogodišnjak mijenja industriju: Ima novi, revolucionirani motor za električne automobile!

Prototip motora je napravljen od 3D tiskane plastike, bakrenih žica i čeličnog rotora

Mladi inovator Robert Sansone (17) osvojio je prvu nagradu i 75.000 dolara na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu znanosti i inženjerstva Regeneron (ISEF), najvećem svjetskom međunarodnom srednjoškolskom STEM natjecanju. Prema Smithsonian Magazinu, njegov bi novi izum jednog dana mogao transformirati industriju električnih vozila (EV). To je sinkroni reluktantni motor s poboljšanim performansama u odnosu na prethodne modele.

Obično se ove vrste motora koriste za pumpe i ventilatore, ali oni nisu dovoljno snažni za električna vozila. Sansoneova inovaija poboljšava okretni moment ovih motora, koji ne zahtijevaju skupe i rijetke metale.

Prije otprilike dvije godine Sansone je naišao na video koji objašnjava prednosti i nedostatke električnih automobila. Videozapis opisuje kako EV motori obično koriste rijetke metale koji su skupi, a u procesu iskopavanja i filtriranja utjecaj na okoliš je negativan.

Srednjoškolac je odlučio poboljšati postojeće modele sinkronog reluktantnog motora. U godinu dana izradio je prototip za novu vrstu motora koji ima veći okretni moment i učinkovitost od postojećih modela. Prototip je napravljen od 3D tiskane plastike, bakrenih žica i čeličnog rotora. Rad na ovom prototipu, koji je testiran korištenjem laserskog tahometra za određivanje okretnog momenta, donio je Sansoneu glavnu nagradu na ISEF-u, nagradu za inovator George D. Yancopoulos.

Velike tvrtke, uključujući BMW i Mahle, razvijaju motore bez magneta iz istih razloga kao Sansone.