Sve više nesreće i kršenja prometnih propisa: Uvođenje registracijskih oznaka za bicikliste je ideja britanske vlade!

S registracijskim oznaka moći će se naplatiti i prve kazne za bicikliste koji krše prometna pravila

Biciklisti su jedna od ranjivih skupina u prometu. No činjenica da su lišeni sigurnosnog automobilskog oklopa ne opravdava ih kada su i sami odgovorni za prometne prekršaje. Britanski premijer Boris Johnosn je na odlasku zbog niza skandala, ali njegova vlada i dalje ozbiljno radi.

U vladi postoji sve veće uvjerenje da bicikliste treba prisiliti da pokažu registarske pločice i poštuju ista ograničenja brzine kao i vozači, izvještava britanski list Daily Mail, citirajući ministra prometa Granta Shappsa.

U Velikoj Britaniji je u većini goradova uvedeno radikalno ograničenje brzine od 20 milja na sat (oko 32 kmh) za motorna vozila, a sada bi tu mjeru trebalo aplicirati i na bicikliste, one koji okreću pedale, ali i one koji koriste. S registracijskim oznaka moći će se naplatiti i prve kazne za bicikliste koji ne poštuju ograničenja i krše druga prometna pravila. No to nije sve, osim registarske pločice, britanski bi biciklisti ubuduće mogli biti prisiljeni i na plaćanje police osiguranja. Za razliku od vozača, bicikliste je teško pozvati na odgovornost za nesreće za koje su sami krivi.

Olakotna okolnost za bicikliste je da na jesen slijedi rekonstrukcija vlade s novim premijerom/premijerkom pa će i Shapps možda biti bivši. Neki novi ministar mogao bi imati druge ideje.