Kinezi napreduju: Već sljedeće godine najavljuju električni automobil s dometom od 1000 km!

Očekuje se da ćemo do kraja 2023. godine dobiti barem jedan europski električni automobil s novim baterijama

Već smo se pomirili s činjenicom Kina ima veliku prednost u istraživanju i proizvodnji baterija za električna vozila. Tako i sve ključne vijesti o toj tehnologiji dolaze iz najmnogoljudnije države na svijetu. Sada je proizvođač baterije CATL najavio da će u novi električni automobil Zeekr 001 (Geely grupa) ići baterija Qilin koja će mu omogućiti domet od čak 1000 kilometara. Automobil će se na tržištu pojaviti sljedeće godine. 

Kako je CATL došao do povećanja dometa? Prije svega, riječ je o divu koji drži 35 posto tržišta baterija u svijetu, a onda si može priuštiti opsežna istraživanja. Proizvođač tvrdi da je postigao gustoću energije od 255 Wh/kg, što bi trebalo biti 13% bolje od novih ćelija koje Panasonic isporučuje Tesli. Osim uštede prostora s većom gustoćom energije, promijenjen je i sustav hlađenja koji omogućuje punjenje od 10 do 80% u 10 minuta.

Zeekr je najnoviji premium brend kineske grupacije Geely. Temelji se na Geelyjevoj modularnoj SEA platformi – to je arhitektura koju koriste Volvo, Polestar te Smart (u suvlasništvu Geelyja i Mercedesa). Očekuje se da će sve ove marke brzo dobiti CATL-ove nove baterije. 

CATL je dobavljač i za druge marke u Europi pa se očekuje da ćemo do kraja 2023. godine dobiti barem jedan europski električni automobil s novim baterijama.