Dobro je znati: Motorna ulja također imaju rok trajanja, pogotovo pazite kad ga otvorite!

Nije pametno koristiti već otvorenu bocu ulja s vremenskim odmakom većim od pola godine

Mnogi od nas u garažama čuvamo sve i svašta, nađe se tu stvari koje su nam neophodne, a ne dotaknemo ih godinama. Neki, pak, skladište motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno. Koliko ga dugo možete držati prije nego što ga upotrijebite? U prosjeku je to negdje od tri do pet godina – ovisno o tipu (sintetičko, polusintetičko i mineralno) te aditivima. Ako u ulju ima željeza ili bakra, oksidirat će brže.

Također, kad otvorite ulje, poželjno ga je upotrijebiti u šest mjeseci (od otvaranja).

Ulje biste trebali držati u prostoriji izvan dohvata sunčeve svjetlosti čije temperatura ne ide u ekstreme i cijele je godine blizu – sobnoj. Ekstremne temperature utjecat će na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature mogle bi utjecati na stvaranje sedimenata u ulju.

Nije pametno koristiti već otvorenu bocu ulja s vremenskim odmakom većim od pola godine. U kontaktu s vlagom ili prašinom ulje može razviti sedimente, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti. Prije korištenja ulja bilo bi dobro provjeriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebala biti ista kao i onda kad ste otvorili plastičnu bocu i ulijevali ga u motor.