Energenti su sve skuplji: Raste li u Hrvatskoj cijena punjenja električnih automobila?

Poduzetnicima je električna energija poskupila od 400 do 600%. Hoće li poskupjeti toliko i na javnim punionicama

Uzevši u obzir poskupljenja mnogih usluga i proizvoda upravo zbog povećanja cijena električne energije možemo li očekivati da će ionako visoke cijene kilovata na javnim punionicama dodatno poskupjeti? Trebaju li se vlasnici električnih vozila zabrinuti zbog toga, naročito oni koji nemaju svoj kućni punjač ili ne mogu vozilo puniti na poslu?

Iz Hrvatske elektroprivrede, u čijem su vlasništvu ELEN punionice širom Hrvatske, kažu da je nabavna, tržišna cijena za godišnju isporuku električne energije za HEP, a koja se formira na referentnoj regionalnoj burzi, s oko 50 eura za MWh u 2020. i prvoj polovici 2021. otišla krajem 2021. iznad 200 eura. U kolovozu ove godine cijena je dostigla razinu od 953 eura za isporuku u 2023. godini.

HEP je s naplatom punjenja na ELEN punionicama krenuo u ožujku ove godine. Cjenik se, unatoč spomenutom enormnom porastu veleprodajnih cijena od tada nije mijenjao i ostaje na snazi do daljnjega, poručuju iz HEP-a. O eventualnim promjenama korisnici će biti pravovremeno upoznati.

Korisnike električnih punionica sigurno zanima i može li se, kao s plinom, dogoditi manjak električne energije u sustavu. Zahvaljujući visokoj pogonskoj spremnosti i pažljivom optimiranju pogona elektrana te pravovremenoj nabavi električne energije na tržištu i energenata za rad termoenergetskih postrojenja HEP u idućem razdoblju ne očekuje probleme u opskrbi kupaca električne energije i korisnika njihovih usluga.

Pitamo se hoće li biti problema sa snagom punjenja, akoo bi došlo do preporuke ili odredbe o smanjenju potrošnje energije, kao što se može očekivati s plinom u narednim zimskim mjesecima odnosno kao što su ljetos neke hrvatske regije imale situaciju s vodom. Kao i u ostalim zemljama Europske unije i u Hrvatskoj su moguće krizne mjere vezane uz dostatnost i sigurnost opskrbe energijom i energentima, o čemu odlučuju i odluke donose nadležna državna tijela.

O ovoj temi informirali smo se i u Hrvatskom Telekomu, ali nam iz Tifona i Petrola nisu ništa odgovorili. Iz Hrvatskog Telekoma, koji na tržištu e-mobilnosti nastupa kao operator mreže punionica i kao ponuditelj usluge punjenja prema krajnjim korisnicima kažu da oni nisu vlasnik mreže punionica kojom upravljaju već su vlasnici pravni subjekti koji s Hrvatskim Telekomom imaju ugovorenu uslugu upravljanja punionicom.

Variranje cijena električne energije može, ali i ne mora imati utjecaj na povećanje cijene usluge punjenja koju nudi Hrvatski Telekom. O konačnoj cijeni punjenja odlučuju isključivo vlasnici punionica koji snose trošak električne energije korištene kod usluge punjenja te sukladno tome određuju i cijenu same usluge prema krajnjim korisnicima. Hrvatski Telekom ne utječe na možebitno povećanje cijene usluge punjenja, ali imajući u vidu cjelokupnu situaciju na tržištu, a ponajviše porast cijene električne energije, za očekivati je da će cijene usluge punjenja imati uzlazni trend.