Europa će brzo postići neovisnost od ruskog plina? Otkrivena su velika nalazišta…

Čini se da će dugoročno Rusija ostati bez ogromnog profita od energenata, odnosno da će kupce za svoj plin morati tražiti drugdje

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje katastrofu za čovječanstvo i kraj zapadne dominacije, a to govori iz pozicije osobe koja u ruci ima prekidač za pilnovod Sjeverni tok, koji Europi dostavlja vrijedan energent. Ne treba zanemariti propagandnu vrijednost ovakvih tvrdnji, ali ruski predsjednik, također, zaboravlja da zapadne ekonomije uvijek nađu izlazak iz krize, koliko god nam se ponekad ne sviđa način na koji one funkcioniraju. Tako je i sad – čini se da će dugoročno Rusija ostati bez ogromnog profita od energenata, odnosno da će kupce za svoj plin morati tražiti drugdje.

Talijanski Eni obećao je da će u potpunosti zamijeniti ruski plin do 2025. godine zahvaljujući velikim razvojnim LNG projektima od Afrike do Bliskog istoka i velikim otkrićima u istočnom Mediteranu. Enijev glavni operativni direktor Guido Brusco rekao je sudionicima konferencije Gastech u Milanu u utorak navečer da talijanski energetski div planira u potpunosti zamijeniti ruski plin do 2025. godine uz pomoć istočnih polja u Mediteranu.

Eni će također uložiti gotovo 4,5 milijardi eura godišnje u plinovode na nekoliko mjesta, uključujući Katar, Kongo, Egipat i Alžir.

Krajem kolovoza, Eni i njegov partner, francuski TotalEnergies, potvrdili su veliko otkriće plina u istočnom Mediteranu, u moru u okolici Cipra.