Kalifornija se prži na visokim temperaturama: Preporuka je vlasnicima električnih automobila da ih ne pune…

Broj električnih automobila u Kaliforniji raste, a s njima se javlja i potreba za električnom energijom, koje nema, odnosno, ako se nastave ovakva ljeta, neće je biti dovoljno...

Američka savezna država Kalifornija planira od 2035. godine zabraniti prodaju novih automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. To je lijepo, ali potrebno je osigurati infrastrukturu, koje zasad nema. Odnosno, čini se da u cijelu ovu energetsku jednadžbu nije uvedena varijabla klimatskih promjena.

Kalifornija se već tjednima prži na temperaturama koje idu i do 44 stupnja, potrošnja energije je povećana zbog klima-uređaja, a proizvodnja struje smanjena jer u hidroelektranama nema dovoljno vode.

Stanovnicima Kalifornije stoga se savjetuje da ne pune svoja električna vozila tijekom vršnih sati. Kao odgovor na velike zahtjeve za električnom energijom, guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje kojim se privremeno ukida kontrola onečišćenja u elektranama na fosilna goriva kako bi im se omogućilo da proizvode više električne energije. Ukazao je na strašnu sušu na zapadu SAD-a koja je osakatila hidroelektrane i primijetio izravan učinak koji klimatske promjene imaju na svakodnevni život.

Broj električnih automobila u Kaliforniji raste, a s njima se javlja i potreba za električnom energijom, koje nema, odnosno, ako se nastave ovakva ljeta, neće je biti dovoljno… Što učiniti? Upravo zato imamo političare jer oni će igurno pronaći neka genijalna rješenja.