Usisavač za gume: Jedan uređaj moći će u vožnji skupiti gotovo sve sitne čestice koje zagađuju okoliš!

U prvoj fazi uhvaćeno je oko 60% štetnih čestica. Očekuje se da ovaj sustav ima potencijal uhvatiti do 90 % čestica

Startup The Tire Collective osmislio je uređaj koji, još uvijek kao prototip, može uhvatiti oko 60% sitnih čestica koje stvaraju gume, vrstu onečišćenja koja se povećava s električnim vozilima. Zašto? Veća masa električnih vozila uzrokuje i više trenja pri kočenjima ili u vožnji općenito.

Električni automobili zagađuju manje od automobila s izgaranjem, ali postoji jedan aspekt u kojem električni automobili zagađuju više od automobila s izgaranjem – a to su čestice, odnosno prašina  iz guma. Start up The Tire Collective osmislio je sustav koji eliminira tu prijetnju.

Prema ovoj tvrtki, korištenje guma u cijelom svijetu stvara oko 50% ukupne emisije čestica u zraku. Mješavine su to mnogih kemijskih tvari koje su štetne za ljude, životinje i okoliš. U isto vrijeme, njihovo normalno trošenje stvara toliko mikroplastike da se gume sada smatraju drugim najvećim onečišćivačem u našim oceanima, nakon plastike za jednokratnu upotrebu.

Tire Collective pokušao je pronaći rješenje za ovaj problem postavljanjem fiksnog uređaja u blizini guma koji hvata čestice nastale trošenjem. Uređaj se temelji na svojstvima statičkog elektriciteta. Nabijene čestice izlaze iz guma tijekom normalne upotrebe i umjesto da lete nasumično, uređaj ih hvata. Uređaj je rezultat suradnje četvero ljudi koji su studirali inženjerstvo na Imperial Collegeu u Londonu i Kraljevskom koledžu za umjetnost. U prvoj fazi uhvaćeno je oko 60% štetnih čestica. Očekuje se da ovaj sustav ima potencijal uhvatiti do 90 % čestica.