Kako otjerati kune i glodavce od motora automobila? Nešto imamo i u kućanstvima…

Često se kaže da miris pseće i mačje dlake plaši kune i glodavce. Međutim, prema AvD-u, kune su toliko pametne da nakon kratkog vremena, unatoč dlakama, shvate da u blizini nema ni pasa ni mačaka

U motroni prostor automobila često će se naseliti glodavci. Šteta može biti ogromna, a ona nerijetko uključuje pregrižene kabele vozila i veliku štetu. Što bi moglo pomoći da se te životinjice otjeramo od motornoog prostora automobila, a da to već imamo u kućanstvima ili čak i u vlastitom aresenalu? Jedan od autoklubova u Njemačkoj (AvD) pokušao je razriješiti taj misterij.

Često se kaže da miris pseće i mačje dlake plaši kune i glodavce. Međutim, prema AvD-u, kune su toliko pametne da nakon kratkog vremena, unatoč dlakama, shvate da u blizini nema ni pasa ni mačaka. Čak je i kuni odvratan motor poliven ljudskom mokraćom, a stručnjaci su potvrdili i odbijajuće djelovanje kamenca koji se stvara od mokraće. Međutim, urin je sve samo ne dobar za motor jer postoji opasnost od oštećenja određenih dijelova. Kažu da kuglice od naftalina koje se drže u platnenim vrećicama također tjeraju kune. Prema AvD-u, uspjeh ove metode je neizvjestan. Postoji i opasnost od požara pa vrećice treba ukloniti prije početka putovanja.

Svježe izrezane čili papričice ili čili u prahu zapravo su iznimno neugodni za predatore. Širenje komadića ili praha po motornom prostoru sigurno će djelovati. Postoji i jedan problem s čili papirčicama: miris nestaje nakon kratkog vremena i mora se obnoviti nakon svakog putovanja.

Dakako, postoje i posebni sprejevi koji odbijaju glodavce, ali zbog njih ćete ipak morati u specijalizirane trgovine.