Rumunjima je prekipjelo: Zabranjuju noćne brze i žestoke, bučne automobile i motocikle!

Buka stvara nelagodu, remeti san, utječe na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati kronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti

Ako živite uz neku prometnicu probjate se sjetiti koliko puta vas je probudio neki automobilist ili motociklist, koji je umislio da se utrkuje s Valentinom Rossijem na stazi u Imoli. Prometna buka u noćnim satima zna biti nepodnošliva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil i motocikl s brxim i žestokim vozačem da vam miran san pretvori i u kaos nesanice.

Gradska vijećnica rumunjskog glavnog grada Bukurešta nedavno je predstavila nacrt skupa propisa s ciljem smanjenja količine buke koju proizvodi promet u gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog prometa automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela.

Mjerenje buke koju proizvode vozila koja sudjeluju u prometu izvršit će prometna policija i rumunjski Auto registar, na temelju protokola koji su već sklopili ova dva tijela. Iste institucije provodit će programe s ciljem informiranja vlasnika automobila u Bukureštu o novoj uredbi. Promet automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bio bi dopušten samo između 8 i 21.59 sati. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci suočit će se s novčanom kaznom do 1000 eura.

Inicijator nacrta je Uprava za okoliš gradske vijećnice Bukurešta. Predstavnici institucije tvrde da je buka koju proizvodi cestovni promet najvažniji izvor zagađenja bukom u Bukureštu. Uprava procjenjuje da je više od 700.000 stanovnika glavnog grada pogođeno glasnim automobilima i motociklima tijekom noći i da se normalne granice buke rutinski prekoračuju na 59 ulica Bukurešta.

U Bukureštu postoji 12.419 zgrada u područjima s noćnom bukom većom od 60 decibela. Buka iznad ove razine stvara nelagodu, remeti san, utječe na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati kronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.