Francuski ‘presretači’: Od sada su u floti čak i Dacije Sandero!

Automobili s radarom mogu se prepoznati po kameri postavljenoj na njihovu kontrolnu ploču ili po kvadratnom senzoru ugrađenom na stražnjem staklu

Neki radarski automobili koje je dosad vozila samo policija prešli su u ruke privatnih operatera, dok su policajci preuzeli nova vozila za hvatanje prekršitelja. Radarski automobili, bilo da ih voze službenici za provođenje zakona ili zaposlenici privatnih tvrtki ovlaštenih za ovu misiju, odabrani su (između ostalog) da se inkognito uklope u promet. Zbog toga su to najčešće čak i jeftiniji modeli automobila. Prema novim informacijama, novi su automobili nedavno dodijeljeni ovoj službi kako bi se proširio i diverzificirao vozni park te kako bi vozila i radari bili teže uočljivi.

Neki modeli koje su dosad koristili samo policajci sada prelaze u ruke privatnih operatera. U Francuskoj je ovo slučaj s dva Volkswagen Golfa VII u Loiretu, dok se čeka na slične modele u Oiseu, Saône-et-Loire, Sommeu, Aisneu, Doubsu i Pas-de-Calaisu. Najnovija generacija Volkswagen Passata, Dacie Sandero  i noviji Ford Focusi SW također se pojavljuju na spisku novih vozila.

Automobili s radarom mogu se prepoznati po kameri postavljenoj na njihovu kontrolnu ploču ili po kvadratnom senzoru ugrađenom na stražnjem staklu, elementima koji ostaju diskretni kada se gledaju izvana. Radari na tim vozilima rade autonomno, oni mogu snimati tijekom vožnje, ali i kada miruju. Trenutno ima oko 400 radarskih automobila, od kojih je oko polovica u rukama privatnih vozača.