Klizanje vozila na mokrom kolniku: Aerodinamika kao pomoć protiv akvaplaninga?!

Aktivna aerodinamika trenutno se aplicira uglavnom u skupim i sportskim automobilima

Američki koncern General Motors prijavio je patent za rješenje za pomoć u borbi protiv akvaplaninga s uključivanjem aktivne aerodinamike automobila. Jedan od rizika vožnje po lošem vremenu je takozvani akvaplaning, odnosno situacija kada jedan ili više kotača vašeg automobila izgube kontakt s cestom zbog vode na cesti.

Američkom koncernu General Motorsu prije nekoliko dana odobrena je patentna prijava za rješenje koje najavljuje pomoć upravo u slučaju akvaplaninga. Dakle, ne radi se o sprječavanju situacije, već o ublažavanju posljedica. To je u biti korištenje aktivne aerodinamike za povećanje potisne sile automobila nakon što kotači izgube dodir s cestom. Patent se zove Control of Vehicle Aerodynamics Force for Hydroplaning Mitigation, što bi se moglo prevesti kao kontrola aerodinamike vozila za ublažavanje akvaplaninga.

Sustav opisan u odobrenom patentu radi prikupljanjem podataka na nekoliko točaka na automobilu, koje potom koristi za procjenu je li došlo do akvaplaninga. Ako sustav procijeni da trenutno dolazi do akvaplaninga, počet će povećavati potisnu silu na odgovarajućem mjestu koristeći aktivnu aerodinamiku. Ideja je da će povećana sila pomoći vratiti kotač u kontakt s cestom.

Aktivna aerodinamika trenutno se aplicira uglavnom u skupim i sportskim automobilima. Koliko se to isplati proizvođaču? Hoće li uopće patent postati stvarnost? Vidjet ćemo…