Ovo je najčišći automobil na svijetu: Skuplja čak i prašinu s guma!

Za razliku od drugih automobila, električna limuzina u okoliš bi trebala emitirati znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem s cestovnom podlogom

Bez fine prašine, bez CO2 i gotovo ikakvih drugih emisija: Njemački svemirski centar (DLR) i automobilska tvrtka HWA sada su predstavili prototip za koje tvrde da je ekološki najprihvatljivije cestovno vozilo na svijetu.

Aerodinamična električna limuzina nazvana ZEDU-1 trebala bi ponijeti tu titulu. Za razliku od drugih automobila, u okoliš bi trebala emitirati znatno manje kočione prašine i čestica guma koje nastaju trenjem s cestovnom podlogom. Prvo je omogućeno novom vrstom električne kočnice s više diskova, koja je integrirana u elektromotor umjesto u kotače. Pluta u uljnoj kupki koja upija svaku abraziju. Magnetska indukcijska kočnica osigurava dodatno usporavanje.

Premještanjem kočnice s kotača na motor stvara se prostor u luku kotača, koji su znanstvenici u potpunosti prekrili i aerodinamički optimizirali tako da se mikroplastika abrazije s guma pomoću vakuuma usisava u sustav filtera – slično usisavaču. Emisije plastike trebale bi se u potpunosti neutralizirati do brzine od 50 km/h, a pri većim brzinama za 70 do 80 posto. Obje tehnologije sada treba dalje razvijati zajedno s industrijom za serijsku proizvodnju.