Uznemirujuće ili.. Dvonožni robot postigao je novi Guinnessov rekord u trčanju na 100 metara!

Četveronožni roboti možda su u modi za vojne aplikacije, ali dvonožni hod privlači veću pozornost znanstvenika

Gledajući Cassie ljubitelj filma ne može ne sjetiti se Robocopa i naoružanih robota Omni Consumer Productsa. Čovjeka prođe neka jeza, koliko god ga uvjeravali da dvonožno mehanizirano čudo sa simpatičnim imenom razgibava udove samo u ime znanosti. Tu je i financijer povezan s vojskom pa sve dobiva neki drugačiji konktekst. No, dobro, Cassie, dvonožni robot koji su izradili zanstvenici s Državnog sveučilišta Oregon (OSU), postavio je Guinnessov svjetski rekord za slične robote jer mu je trebalo ​​24,73 sekunde da prijeđe  100 metara. Robot je krenuo iz stojećeg položaja, sprintao, a zatim se vratio u početni položaj bez pada, stoji u priopćenju sveučilišta.

Četveronožni roboti možda su u modi za vojne aplikacije, ali dvonožni hod privlači veću pozornost znanstvenika. Rad na dvonožnim robotima zahtijeva stručnost u strojarstvu, robotici i informatici. Istraživače je mnogo naučio o kretanju na dvije noge, nešto što uzimamo zdravo za gotovo.

– Pokretanje i zaustavljanje u stojećem položaju teže je od trčanja, slično kao što su uzlijetanje i slijetanje teži od upravljanja avionom – rekao je Alan Fern, profesor umjetne inteligencije (AI) na OSU-u, koji je uključen u razvoj Cassie od 2017.

Znanstvenici su simulirali godinu dana kretanja u samo tjedan dana kako bi osposobili Cassie za trčanje. Cassie je naučena spektrima hoda, ali konsktrukciji se brzo pokazala spremnom i potrčati. Veliki izazov bio je osigurati da Cassie završi pothvat iz slobodnog položaja i završi ga na istom mjestu bez pada. Ne pomaže, međutim, to što Cassie nije opremljena nikakvim vanjskim senzorima ili kamerama, tako da dvonožni robot uvijek radi naslijepo za sve namjere i svrhe. Izgrađen korištenjem donacije od milijun dolara Agencije za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), Cassie je izgrađen zajedničkim naporima odjela za robotiku i umjetnu inteligenciju na OSU-u u 16 mjeseci.

Cassie je prvi dvonožni robot koji koristi strojno učenje za kontrolu hoda na otvorenom terenu i može se penjati i spuštati stepenicama. Prošlog kolovoza, dvonožni robot postavio je još jedan rekord kada je naučio trčati i prešao 5 km bez pomoći oko sveučilišnog kampusa.

Nazivajući rekord prijelomnim trenutkom u povijesti dvonožnih robota, Jonathan Hurst, glavni tehnološki direktor tvrtke Agility Robotics, gdje je Cassie proizvedena, rekao je:

– Ovo bi mogao biti prvi dvonožni robot koji je naučio trčati, ali neće biti posljednji. Korištenje naučenih pravila za kontrolu robota novo je područje, a ova utrka na 100 metara pokazuje da će se napredak samo ubrzavati.