Nestašica goriva na benzinskim stanicama u Francuskoj: Dogodila se ‘savršena oluja’!

Jedan od ključnih razloga za nestašice je i štrajk u francuskim rafinerijama

Više od jedne od 10 benzinskih stanica u Francuskoj pogođeno je nestašicom goriva. Kampanje sniženja, uska grla u opskrbi uzrokovana štrajkovima u rafinerijama i pojačana kupnja uspaničenih vozača glavni su razlozi, prema novinama Ouest-France.

Otprilike 12 posto stanica ima poteškoće s barem jednom vrstom goriva na pumpama, a situacija se razlikuje od regije do regije, rekao je glasnogovornik vlade Olivier Veran novinarima nakon sastanka Vijeća ministara u srijedu. U regiji Hauts-de-France pogođeno je oko 30% stanica.

Francuski tržišni lider TotalEnergies objasnio je manjak opskrbe padom cijena na svojim postajama. Popust od 20 centi po litri pridodan je državnom popustu od 30 centi na svim stanicama. Tomu treba dodati i štrajk u šest od osam francuskih rafinerija. Štrajk za povećanje plaća, koji je započeo 27. rujna, ušao je u drugi tjedan. Dakle, u Francuskoj se dogodila ‘savršena olujja’, kombinacija više faktora odjedanput.

Kako bi se što prije uspostavila normalna situacija, na sjeveru države puštene su strateške zalihe kako bi se napunile benzinske pumpe.