Trenutak slabosti? Direktor velike naftne kompanije želi da im država poveća porez!

Kako je nastala ta potreba da si industrija koja je uvijek gladna novca puca u nogu?

Naftne kompanije proživljavaju neke od najboljih dana i mjeseci otkako postoje i otkako crna ljepljiva tekućina upravlja našim životima. Zarade su velike, a ova ratna kriza samo ih povećava. Evo, javio se i Shellov direktor Ben van Beurden koji je rekao da visoke cijene goriva i plina štete značajnom dijelu društva, a novi porezi koji bi kontrolirali dobit plinskih i naftnih kompanija pomogli bi zaštititi siromašne.

Direktor Shela brine za siromašne. Baš lijepo. Ne zalaže se on za zamrzavanje cijena goriva nego za više poreze naftnim kompanijama. Direktor naftne kompanije koji želi da se njegovoj multinacionalnoj kompaniji smanji profit oporezivanjem? Kako je nastala ta potreba da si industrija koja je uvijek gladna novca puca u nogu?

Analitičari pregrijavaju moždane vijuge ne bi li proniknuli što je direktor doista želio reći, krije li se iza toga pokušaj velikog Shella da ovlada manjim naftnim tvrtkama, koje bi dodatano oporezivanje gurnulo prema bankrotu ili je čovjek jednostavno dobra duša… Inače, gospodin van Buerden će odstupiti s mjesta direktora krajem godine.