Odlično objašnjenje: Zašto stišamo radio kada se parkiramo unatrag ili kada ne znamo lokaciju?

Sve je u 'kemiji' mozga, koji ne možda obrađivati više informacija odjedanput

Tijekom dana, prikupljate informacije o svojoj okolini putem okusa, sluha, mirisa, dodira i vida. Mozak, koji je dio središnjeg živčanog sustava, kombinira sve te informacije i odlučuje kako dalje. Mozak stalno procjenjuje što bi trebao biti njegov primarni zadatak – glavni zadatak na koji se mozak fokusira – i njegov sekundarni zadatak, istovremeni zadatak koji dobiva manje fokusa. Naš mozak je u stanju prebacivati se sa zadatka na zadatak tako brzo da mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, a zapravo ne možemo, navodi internetska stranica Howstuffworks.

Prebacivanje fokusa nije savršeno jer se tijekom procesa gube djelići sekunde. Jedan zadatak nije problem za mozak. Ni dva zadatka, a ali s više od dva zadatka, mozak počinje raditi manje učinkovito i skloniji je pravljenju pogrešaka. Kada smo izgubljeni ili kada moramo obaviti zadatak vožnje koji ne radimo često, kao što je parkiranje, naš se mozak ograničava na taj jedan zadatak. Rezultat je da više ne slušamo razgovore putnika, da nam se vidno polje sužava i da svu pažnju usmjeravamo na vid ili odnose u prostoru.

Zbog toga vozači često stišaju radio kada voze u vrlo prometnim urbanim sredinama, traže određenu adresu ili voze po opasnim uvjetima, poput jake kiše. Takve aktivnosti zahtijevaju više koncentracije, a smanjivanje ili isključivanje radija uklanja jedan zadatak s popisa mozga i više pažnje je dostupno za najvažniji zadatak –  pronalaženje pravog puta ili za pravilno parkiranje unatrag.