Dostava podataka o identitetu osobe koja je upravljala vozilom: Samo vas točna evidencija spašava od kazne za prekršaj!

Činjenica da okrivljeniku, prema njegovim navodima, nije omogućen uvid u snimku počinjenog prekršaja ne predstavlja okolnost koja bi ga ispričala od prekršajne odgovornosti...

Od ekstrema do ekstrema. Od velikodušnog ustupanja automobila kome god treba i kada treba da se slobodno njime posluži, do vođenja stroge evidencije iz koje je razvidno kada tko sjeda za volan, a kada napušta vozilo. Tako se najkraće mogu opisati promjene u postupanju u pogledu davanja vozila na korištenje drugoj osobi, kako zbog zakonskih promjena tako i zbog odgovarajućeg stajališta sudova. Sudova koji kazne izriču onima koji ne znaju  pouzdano tko im je i kada vozilo automobil, u dan, sat i minutu! Kako sada stvari stoje, ako ste vlasnik vozila morat ćete sebe radi voditi evidenciju korištenja vašeg vozila.Hoće li to biti u papirnatoj formi, pa u bilježnicu koja se nalazi u vozilu svatko tko se volana hvata upiše rukom kad je sjeo, a kada izišao, ili ćete imati nešto u elektroničkom obliku, vama na volju. Međutim, nekako to morate riješiti ako više osoba koristi vozilo, ako ste „lake ruke“ u pogledu „davanja ključeva“. Nema više „labavo“, nema više „razbibrižno“! Ta su vremena iza nas. Kažnjava se i na neviđeno, vjerovali ili ne!

Riječ je naravno o situaciji u kojoj se od vas traži dostava podataka o identitetu osobe koja je upravljala vozilom u vašem vlasništvu u određeni dan i sat i njime počinila prometni prekršaj. Dakle, izvolite vi dostaviti podatak o tome tko je dana toga i toga u toliko i toliko sati upravljao vašim vozilom. To što je od tog dana prošlo više od mjesec dana, a vi pouzdano ne znate ni što ste jučer ručali, vaš je problem. Poradite na memoriji, odnosno vodite evidenciju ako drugačije ne ide! Utvrdite ovako ili onako tko je to sjedio za volanom vašeg vozila prošli tjedan, prošli mjesec ili mjesec prije toga u određeni sat! Dosjetite se kako god znate i umijete. Kojom ćete se metodom koristiti pri tome, nikog ne zanima! Zašto biste vi to trebali znati? Zato što je vozilo u vašem vlasništvu! Zato što zakon propisuje tu dužnost. Ne može svatko voziti vaš automobil kad se sjeti i kako se sjeti! No, što ako je upravo tako. Da, kad zatreba suprugu vozi on, kad zatreba sinu on se volana hvata, kćeri kad se žuri ona ključeve traži. Ponekad i susjedu ustupite vozilo jer eto vama ne treba u taj tren a njegov baš kod mehaničara, primjerice. Na kraju će se ispostaviti da se sebičnost isplati. Vozite samo vi i nitko drugi, onda znate tko je vozio određenog dana. Pouzdano.

Svi se sjećaju vremena, kada se u formular koji je stizao na kućni prag u svrhu otkrivanja identiteta osobe koja je upravljala motornim vozilom, upisivalo bar pet imena. Kako je tko kome pao na um, tako su se njegovi podaci upisivali, znalo se tu navesti i kakvog rođaka s prebivalištem u inozemstvu, jer tko će njega preko granice tražiti i za prometni prekršaj progoniti! Postupali su tako vlasnici vozila vođeni logikom da će policija odustati kad vidi na papiru podatke o pet, šest potencijalnih vozača toga dana u taj sat. Tko će to istraživati? Tko će se time baviti, istraživanjem, ispitivanjem svakog pojedinog od njih. Vi se dakako,  kunete da su realno svi mogli voziti i da vi dosta čak i da vas se podvrgnete inkvizicijskom mučenju, niste u mogućnosti odlučiti se samo za jedno ime.

Ta se praksa primjenjivala, temeljito i dosljedno! Usmenom predajom su se upute dijelile među vozačima koji su takve identifikacijske podatke trebali dostaviti. Znate kako to obično biva, ljudi su malo pretjerali s dužinom lista potencijalnih vozača pa se i zakonodavac zamislio. Nitko od njega i sustava neće više praviti budalu na očigled, pa se propis gadno zaoštrio! Nema više navođenja pet, šest imena. Samo jedno dolazi u obzir. Ukoliko dostavite podatke o više osoba, kao da niste dostavili! Kraj bezobrazluku i muljanju.

Vlasnik vozila odnosno korisnik dužan je na zahtjev policijskog službenika ili službene osobe jedinice lokalne samouprave, dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja a pri tom se dostava podatak o više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje.

Kazna? Sitnica! Zakon kaže kako će se za taj prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kn kazniti vlasnik vozila ili odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno korisnik vozila ako u roku 15 dana ne da vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Riječ je o iznosu koji će mnogima osvježiti pamćenje ili ih bar razmisliti da uvedu vođenje evidencije o vozačima svoga vozila.

Iz ekstrema u ekstremno jasnu identifikaciju. Međutim, što ako vi doista, primjerice sa suprugom  ili sinom dijelite vozilo svakog dana te uz najbolju volju i napor, svjesni posljedica koje slijede ako dostavite imena dviju osoba tj. kazne, stvarno ne možete reći jeste li vozili vi ili on? Morate si pomoći! Ukoliko je riječ o prekršaju koji je zabilježen fotografijom ili snimkom, valjda se na istoj vidi tko je upravljao vozilom. Je li to ženska osoba ili muška osoba? Možda niste vizualni tip ali znat ćete prepoznati tko je to od vaših bio!

Tražite snimku u najboljoj namjeri, upravo zato da biste mogli identificirati osobu koja je određenog dana u određeni sat vozila vaše vozilo i da biste mogli izvršiti svoju zakonsku obvezu. Dostave podatka! Upravo zato da biste izbjegli kaznu, a podatak bio točan. Međutim, ne dobijete snimku, ni fotografiju, vi zato iskreno, najiskrenije napišete da zaista postoji opcija da ste vozili vi ali i mogućnost da je vozio vaš suprug, odnosno sin. Kada vidite fotografiju/snimku, znat će se pouzdano, do tada sve da opstanak ljudske vrste ovisi o vašem odgovoru, vi ga dati ne možete.

Nema pomoći! Ovo će vas jamačno začuditi, ako ne i „izuti iz cipela“! Ukratko: „činjenica da okrivljeniku, prema njegovim navodima, nije omogućen uvid u snimku počinjenog prekršaja ne predstavlja okolnost koja bi ga ispričala od prekršajne odgovornosti“! Odgovornosti za prekršaj zbog nedostavljanja podataka o vozaču u situaciji u kojoj se on istinski  dvoumi je li vozio baš on ili njegova supruga, a u konačnici se ispostavi da ipak nije on već, supruga i da je dvojba bila posve utemeljena.

Citirani stav, stav je Visokog prekršajnog suda iznesen u presudi Ppž-2509/2021 od 30. 6. 2022. Žalba okrivljenika odbijena je kao neosnovana i potvrđena prvostupanjska presuda kojom je okrivljenik proglašen krivim i naravno kažnjen novčanom kaznom. Okrivljenik je kao vlasnik vozila dostavio podatke o identitetu osoba koje su mogle upravljati njegovim vozilom određenog dana i počiniti prometni prekršaj. Naveo je svoje podatke i podatke koji se odnose na njegovu suprugu, budući su taj dan i on i ona vozili u razmaku od nekoliko minuta i nije mogao sa sigurnošću utvrditi tko je počinio prekršaj. Međutim, dao si je truda i napora ne bi li to utvrdio! U četiri navrata otišao je do policijske postaje kako bi pogledao snimku počinjenog prekršaja i utvrdio tko je vozio ali bezuspješno. To je bio razlog zašto je dostavio i svoje podatke i podatke o supruzi, jer vozio je ili on ili ona! Tek na sudu mu je bio omogućen uvid u snimku i na temelju nje utvrdio je da je vozila supruga.

Sud konstatira da on nije dostavio vjerodostojne podatke o identitetu osobe kojoj je vozilo dao na upravljanje a kojim vozilom je počinjen prometni prekršaj već je dostavio podatke o dvije osobe koje su mogle upravljati vozilom. Svoje podatke i podatke koji su se odnosili na njegovu suprugu. Takvo postupanje protivno je zakonu! Već je rečeno, u zakonu piše „dostava podataka o više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra se dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je vozilo dano na upravljanje“.

Visoki prekršajni sud zaključno je tako konstatirao kako smo i ranije naveli: „Činjenica da okrivljeniku, prema njegovim navodima, nije omogućen uvid u snimku počinjenog prekršaja ne predstavlja okolnost koja bi ga ispričala od prekršajne odgovornosti. Kao vlasnik vozila, koje predstavlja opasnu stvar, dužan je u svakom trenutku znati i voditi brigu kome vozilo daje na upravljanje, a što je u konkretnom slučaju očigledno propustio učiniti.“

Sada znate što vam je činiti. Evidencija, točna i precizna! Druge vam nema ako kanite vozilo dijeliti s bilo kim, a pri tom vam nije drago plaćati tuđe kazne.