Na Autobahn idu solarne ploče: Nadstrešnice će proizvoditi električnu energiju!

Na njemačkoj autocesti A81 jedan će se dio ceste probno pokriti solarnim modulima. Izgradnja bi trebala početi ove godine, kažu u Autobahn GmbH-u

Autoceste bi se mogle koristiti za proizvodnju električne energije uz pomoć solarnih sustava. Pilot projekt u kojem će dionica autoceste u Njemačkoj biti pokrivena fotonaponskim modulima sada poprima oblik. Temelji za konstrukciju bit će postavljeni prije kraja ove godine, a čelična konstrukcija, koja uključuje fotonaponske elemente, trebala bi biti postavljena u prvom i drugom kvartalu 2023. To je objavio Autobahn GmbH.

Demonstrator će biti krov dimenzija 10 m × 17 m od fotonaponskih modula koji će biti podignut oko 5,5 m iznad kolnika s čeličnom konstrukcijom. Konstrukcija će biti izgrađena na području ceste i odmorišta Im Hegau – Ost u blizini Singena u Baden-Württembergu, koja ide paralelno s autocestom A81. Projekt će više od godinu dana pratiti razna mjerenja i znanost, najavio je Autobahn GmbH. To bi trebalo rezultirati spoznajama za mogući kontinuirani rad ovakvih posebnih građevina.

Slično razmišljaju i u Švicarskoj gdje vlada ispituje koje su dionice autoceste prikladne za pokrivanje solarnim pločama. Teoretski, prihvatljive su sve rute koje ne prolaze kroz tunel. Zvučne barijere također mogu biti opremljene panelima. Potencijal samo bukoizolacijskih barijera iznosi oko 55 GWh električne energije godišnje, što bi bilo oko 0,05 posto potrošnje ukupne električne energije u Švicarskoj.