Veliki udarac održivoj proizvodnji električne energije? Vjetroelektrane postaju preskupe?!

Dok cijene čelika i drugih materijala nastavljaju rasti, solarne i vjetroelektrane pokazuju se skupljima za izgradnju nego što se prije očekivalo

Jedna od najvećih tvrtki u području vjetroelektrana General Electric (GE) planira značajno ukidanje radnih mjesta od 20 % u svojoj matičnoj zemlji SAD-u, a daljnji rad vjetroelektrana u svojim drugim tržištima će razmotriti, jer se vjetroelektrane pokazuju kao veliki trošak nakon pandemije koronavirusa i ruske invazije na Ukrajinu. Naime, stalni poremećaji u opskrbnom lancu i visoki troškovi vjetroturbina odvraćaju tvrtke od ulaganja u energiju vjetra jer traže jeftinije alternative. Slične probleme imaju i drugi proizvođači vjetroelektrana.

U međuvremenu, dok cijene čelika i drugih materijala nastavljaju rasti, solarne i vjetroelektrane pokazuju se skupljima za izgradnju nego što se prije očekivalo. Cijene solarne energije i energije vjetra padale su kako su dolazile tehnološke inovacije, zahvaljujući golemim količinama ulaganja diljem svijeta u istraživanje i razvoj. No nakon pandemije, koja je izazvala pustoš u globalnim opskrbnim lancima, cijene komponenti stalno su rasle.

Ovaj primjer naglašava širi izazov, budući da se tvrtke bore s rastućim troškovima energije vjetra dok ulažu veća ulaganja u obnovljive izvore energije u pokušaju dekarbonizacije poslovanja, a proizvođači vjetroturbina za koje je posljednjih godina potražnja skočila, još uvijek se bore za ostvarivanje dobiti. Potencijalni odmak od energije vjetra mogao bi imati velike posljedice jer je upravo energija vjetra bila jedan od najjačih aduta održive proizvodnje energije. Naravno, uz dominantne hidroelektrane. Kako će se to odraziti na elektromobilnost? To ćemo tek vidjeti.