Još nekoliko godina: BMW je objavio do kada će zadržati ručne mjenjače…

Kupci BMW-a i dalje na forumima traže ručne mjenjače

Ručni mjenjači polako ustupaju mjesto automaticima. Vozačima su oni komforniji i brži, a danas su na takvoj razini razvoja da se s njima ne povećava potrošnja goriva. CarBuzz je bio na BMW M Festivalu na stazi Kyalami Grand Prix u Južnoafričkoj Republici gdje je razgovarao sa šefom BMW M odjela Frankom van Meelom. Jedno od ključnih pitanja bilo je koliko dugo će ručni mjenjači biti dostupni u BMW-ima?

– Ručni mjenjač, nažalost, više nije toliko raširen. Više je bitan u segmentima, odnosno modelima M2 i M3, te M4. Za te automobile nastavljamo nuditi ručne mjenjače i ti će se verzije nuditi do kraja ovog desetljeća – rekao je van Meel.

Timo Resch, potpredsjednik odjela za kupce, marku i prodaju za BMW M, dodao je da tvrtka prati kupce koji postavljaju peticije online i glasaju te uglavnom traže da BMW zadrži ručni mjenjač. Reschs je rekao da su inženjeri pitali zašto bi nekome trebao ručni mjenjač kada su automatski brži, ali onda su iz marketinškog odjela jednostavno poručili: fanovi su to tražili.

U M modelima ručni mjenjač još živi, ali u ostalim, konvencionalnijim, ustupa mjesto automaticima.