Povijesna presuda: Jedan sudac povećao je kaznu za prolazak kroz crveno svjetlo zato što je vozač upravljao SUV-om!

Okružni sud u Frankfurtu presudio je u lipnju da vozač mora platiti kaznu od 350 eura - dok je standardna kazna 200 eura
Propisi su propisi i oni kažu da ne smijete proći raskrižjem kada je uključeno crveno svjetlo na semaforu. No bez obzira na opasnost i kazne, neki to i dalje čine. Nakon zločina slijedi kazna, a jedan njemački sudac odlučio se za veliki presedan i vozaču SUV-a dosudio je veću kaznu zato što smatra da je njegov automobil opasniji za ostale sudionike u prometu. Budući da je vozio terenac vozač je morao platiti 150 eura više od uobičajene kazne za prolazak kroz crveno svjetlo. Tu je odluku donio prvostupanjski sud. U drugom stupnju sada je argumentacija suca odbijena, ali je kazna ostala. Odstupanje od uobičajenih kazni moguće je samo ako konkretan pojedinačni slučaj značajno odstupa od pravila, odlučio je drugostupanjski sud u Frankfurtu.

Okružni sud u Frankfurtu presudio je u lipnju da vozač mora platiti kaznu od 350 eura – dok je standardna kazna 200 eura. Sud je to, uz prethodnu povijest prekršaja vozača, obrazložio činjenicom da bi kutijasti dizajn i uzdignuti prednji kraj SUV-a mogli povećati rizik od ozljeda ostalih sudionika u prometu.

Sada je drugostupnjski sud pronašao kompromisno rješenje, djelomično je odbio presudu s prvog stupnja, ali kazna ostaje. Viša kazna opravdana je ponašanjem vozača koji je prije 13 mjeseci imao jedan prolazak kroz crveno svjetlo.