Događa se: Ne morate biti odgovorni za nesreću, a ipak možete biti kažnjeni!

Ako ima ozlijeđenih, dužni ste zvati policiju, ostati ili vratiti se na mjesto prometne  nesreće

Za obvezu ostajanja na mjestu prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih i preminulih do dolaska policije, koju treba i pozvati, odnosno obvezu obligatornog povratka na to mjesto, čuli su u autoškoli svi vozači, ali to je znanje negdje putem nestalo. Mnogima. Šteta! Šteta jer kršenje te obveze je poprilično skupo. Nije pritom uopće relevantno jeste li vi kao vozač skrivili tu nesreću, obveza je propisana za sve sudionike nesreće, a kazna, i to poprilična, za vozače. Ponavljamo, neovisno jesu li skrivili osobno tu nesreću ili ne. Nema mrdanja s mjesta nesreće osim u zakonom predviđenim slučajevima, a i tad ste se dužni vratiti! Logika nisam kriv za prometnu nesreću, razmijenjeni su podaci između sudionika, brižno sam čak odvezao ozlijeđenu osobu do bolnice, nije mu gotovo ništa, ozljede su lakše i što bih ja sad još trebao, ne prolazi!

Trebali biste obavijestiti policiju o toj prometnoj nesreći! Tko? Vi? Da, vi. Ako nitko drugi nije to baš učinio, unatoč tome što niste skrivili tu prometnu nesreću. Unatoč tome što ste se pokazali kao čovjek, humanist. Prvo krenuli pomoći ozlijeđenom čovjeku! Možda je tvrdio da mu nije ništa. Možda se opirao da ga se vozi u zdravstvenu ustanovu. No opreza radi, jer nikad se ne zna, vi ste inzistirali. Stavili ga u auto i pravac bolnica. Obavijestite policiju, dužni ste to, ako ima povrijeđenih, makar i lakše povrijeđenih! U protivnom, kazna! Što biste još trebali? Vi i dalje u uvjerenju da je razmjena podataka dovoljna, pa neka to rješava osiguravajuće društvo, vašem autu zapravo nije ništa, a ovaj što je skrivio nesreću neka se bavi svojom kasko policom ako je ima. Pogrešno! Kazna prijeti! Ako ste odvezli povrijeđenog u zdravstvenu ustanovu, da ne zovete hitnu i ne opterećujete tu službu, jer to možete i sami, vraćajte se na mjesto prometne nesreće i čekajte policiju! To vam se čini suvišnim, nepotrebni gubitak vremena? Pogrešno vam se čini. Nema veze što vi niste krivi za prometnu nesreću, nema veze što vaš automobil možda nije uopće oštećen ili je zanemarivo oštećen, nema veze što ste vi povrijeđenog čovjeka odvezli do bolnice. Vraćajte se! I ne, nemojte ni slučajno poći od pretpostavke što se ne zna, nije se ni dogodilo a policija neće ni saznati. Ako nikako drugačije, saznat će od medicinske ustanove u koju ste odvezli povrijeđenu osobu, odnosno u koju je na bilo koji način stigla osoba povrijeđena u prometnoj nesreći. Čim povrijeđena osoba kaže da je povredu zadobila u prometnoj nesreći, zdravstvena ustanova postupa! Dužna je postupati. Zakon i nju obvezuje. Nije to mačji kašalj, ozlijeđeni u prometnoj nesreći, pa ćemo prešutjeti, gurnuti pod tepih. Lakša ozljeda, teže, nema razlike! Zakon ih ne razlikuje, zakon propisuje obveze i kazne! Čini vam se okrutno? Tako je kako je i bolje je znati za to nego biti kažnjen Ako je zdravstvena ustanova obaviještena o prometnoj nesreći ili je primila na liječenje osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći, odnosno ako umre od zadobivenih ozljeda, dužna je o tome odmah obavijestiti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju na čijem se području dogodila prometna nesreća. Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako postupi suprotno. Za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba (liječnik) u zdravstvenoj ustanovi i liječnik u privatnoj praksi. Dakle, eto jednog od potencijalnih odgovora na pitanje kako bi policija mogla saznati za prometnu nesreću u kojoj je netko ozlijeđen.

Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen dužan je  ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenima u prometnoj nesreći ili ako mu je samom potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije. Dužan je, pored toga, poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa, mora nastojati ne mijenjati stanje na mjestu nesreće kako bi se sačuvali postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa. Naravno, dužan je o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće te sačekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.

Zakon propisuje točno određeno postupanje u slučaju prometne nesreće u kojoj ima povrijeđenih ili poginulih. Primarno: ostajte, vraćajte se, zovite, čekajte! Naravno, još je tu i ona obveza da poduzmete sve da spriječite nove opasnosti i sačuvate tragove. Sažetak je to za one koji vole instant upute. U protivnom, novčana kazna, ostajanje bez vozačke neko vrijeme i “pregršt” negativnih prekršajnih bodova! To vam stvarno ne treba. Bit ćemo egzaktni u pogledu kažnjavanja, egzaktni u mjeri u kojoj je to i sam Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Vozač motornog vozila koji ne ostane na mjestu prometne nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Pored toga, vozaču koji je proglašen krivim za neostajanje  na mjestu nesreće izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Budete li proglašeni pravomoćnom odlukom krivim kao vozač zbog neostajanja na mjestu nesreće, u odgovarajuću evidenciju upisat će vam se i šest negativnih prekršajnih bodova. Kad vidite što vam sve prijeti zbog neostajanju na mjestu nesreće, dođe vam da se ukopate i ne mičete do daljnjeg.

To što ste se vi izbezumili i prepali svega što ste vidjeli i u čemu ste sudjelovali u tom košmaru pa zaboravili što trebate činiti, kojim redoslijedom i što su vaše dužnosti, otišli pa se naknadno sjetili da niste trebali, neće fascinirati sud u mjeri da vas posve oslobodi kazne, a niti da vas samo opomene. Razvidno je to iz presude Općinskog prekršajnog suda u Splitu Pp  P-3221/2020. Okrivljenica je u tom predmetu proglašena krivom i kažnjena. Ona je kao vozačica stala ispred pješačkog prijelaza kako bi propustila pješaka koji ga je prelazio. Sve po propisu, reklo bi se! Na stražnji dio njenog zaustavljenog vozila naletjelo je vozilo druge vozačice, koje ju je odbacilo prema naprijed i lagano udarilo gospodina koji je prelazio pješački prijelaz. On se pridigao, rekao da mu ništa nije. Međutim, obje vozačice sudionice prometne nesreće zabrinute za njega zbog njegove starije dobi inzistirale su da ga odvezu u bolnicu. Odvezle su ga u bolnicu, razmijenile podatke, saznale da je pješak tek lakše ozlijeđen i otišle kući. Okrivljenica koja, dakle, nije skrivila prometnu nesreću nakon nekoliko sati se zbrojila i, prema njezinu kazivanju, namjeravala krenuti na policiju sve prijaviti. Međutim, policija