Kako se boriti protiv jata vojnih dronova: Francuzi i Amerikanci imaju efikasan odgovor!

Sa spremnikom od 140 komada streljiva, sustav nudi učinkovitu vatrenu moć protiv rojeva bespilotnih letjelica

Rat u Ukrajini pokazuje razornu moć dronova, a u posljednje vrijeme posebno se spominju iranski dronovi, koji se u rojevima zalijeću u cilj. Svaka akcija i promjena vojne doktrine izaziva i reakciju pa je na masovnu uporabu dronova stigao i brzi odgovor. Američke i francuske obrambene tvrtke predstavile su najnoviju verziju autonomne topovske kupole RAPIDFire na Euronaval 2022, pomorskoj obrambenoj izložbi, u Parizu. Topovska kupola navodno je sposobna neutralizirati prijetnju više dronova odjedanput.

RAPIDFire je jedan od rijetkih sustava protuzračne obrane koji može autonomno i automatski zahvatiti, identificirati i uništiti prijetnju koristeći podatke o označavanju cilja koje pruža sustav za upravljanje borbom, kažu tvrtke koje su proizvele ovaj sustav. Sa spremnikom od 140 komada streljiva, sustav nudi učinkovitu vatrenu moć protiv rojeva bespilotnih letjelica, izbjegavajući trošenje skupih projektila zemlja-zrak u slučaju masovnog napada.

Topovska kupola je samostalna struktura, sposobna za rotaciju, u kojoj je montirano oružje. Integriranjem radarskih podataka i automatizacijom paljbe 40-milimetarskog topa, ovaj sustav je navodno iznimno efikasan. Thalesov visokoprecizni optički sustav upravljanja paljbom s multispektralnim nišanom montiranim na kupoli i brzim laserskim daljinomjerom ima sposobnost praćemnja i gađanja višestrukih ciljeva s brzim vremenom odziva i automatskim odabirom različitih vrsta streljiva.

Sustav RAPIDFire s više domena lako se prilagođava kopnenim platformama kao što je šasija kamiona CAESAR MkII. Ovaj se sustav može jednostavno integrirati u postojeće sisteme zahvaljujući jednostavnom korisničkom sučelju i mogućnosti djelovanja u hodu, tvrdi tvrtka.

Oružane snage Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije već su implementirale starije generacije RAPIDFirea, a sada će očigledno imati na raspolaganju i posljednju verziju.