Tragikomična noć u muzeju: Prosvjednici su upali u zgradu Porschea i zalijepili se za pod!

Prosvjednici su zamolili pomoć liječnika jer su ih boljele zalijepljene ruke, a mnogi su jaukali jer nisu mogli na toalet

Bila je više komična, nego tragična, ali bilo je i stradalih. Doduše, ne teško stradalih. Aktivisti protiv klimatskih promjena pod nazivom Scientist Rebellion provalili su u Porscheov muzej u Autostadtu u Wolfsburgu. Potom je uslijedilo lijepljene ruku za pod paviljona tako da ih nitko ne može ukloniti.  Prosvjednici imaju nekoliko zahtjeva za izvršnog direktora VW Grupe Olivera Blumea, među njima: podrška za ograničenje maksimalne brzine na njemačkim autocestama na 100 km/h, ubrzavanje VW-ovih poteza za smanjenje emisije ugljika, poništenje plaćanja duga i kamata koje globalni jug duguje VW-u i pritisak na njemačku vladu da se udovolji zahtjevima prosvjednika.

Uobičajen hodogram aktivnosti nakon upada prosvjednika je da se pozove policija, pa dođu mediji, pa od svega nastanke cirkus… Osoblje Volkswagenova muzeja odlučilo je u početku primijeniti drugačuju taktiku – ignoriranje! Umjesto da odmah pozovu policiju u Wolfsburgu, djelatnici su priznali prosjednicima njihova prava (da prosvjeduju) te su, potom, kada je došao kraj radnog vremena, isključeni svjetlo i grijanje. Djalatnici muzeja su jednostavno otišli i ostavili prosvjednike u mraku.

Prosvjednici su zamolili pomoć liječnika jer su ih boljele zalijepljene ruke, a mnogi su jaukali jer nisu mogli na toalet. Također, u Volkswagenu su im poručili da nema naručivanja hrane i da mogu jesti samo ono što su im dostavili iz VW-ove kantine, a to je navodno bilo skromno. Jedan prosjednik udaljen je ranije jer mu je morala biti pružena medicinska pomoć, a preostalih osam prosvjednika, zajedno sa šest članova Scientist Rebelliona koji nisu bili zalijepljeni, ostali su u muzeju tijekom noći, odnosno sve do jutra kada ih je pokupila policija zbog neovlaštenog ometanja posjeda, prisile i oštećenja imovine.