Oklopljeni terenac: U Ukrajini se odličnim pokazao australski Bushmaster!

Opremljen je Ceterpillarovim dizelskim motorom obujma 7,2 litre sa 300 KS i 1166 Nm te ZF-ovim automatskim mjenjačem

U nizu sustava koje je Ukrajina dobila od saveznika jedno vozilo se ističe svojom staturom. Australski Bushmaster oklopljeno je vozilo za pješaštvo, koje omogućava mobilnost i visoku razinu zaštite. Ovo terensko vozilo dizajnirano je, prije svega, za australsku konfiguraciju terena, ali se pokazalo odličnim i u ukrajinskom blatu. Proizvodi ga Thales Australia. 

U svibnju je Ukrajini isporučeno prvih 20 Bushmastera, a kasnije je dostavljeno još 40 primjeraka. Isporuka novih 20 vozila je u fazi realizacije. Bushmaster nije teško oklopljen, ali je zato iznimno agilan na bojnom polju, odnosno namijenjen je brzim prodorima i transportiranju pješaštva do zone sukoba. 

Masa mu je 11.4 tone, dugačak je 718 cm, visok 248 cm, a uz vozača prima i devet vojnika. Opremljen je Ceterpillarovim dizelskim motorom obujma 7,2 litre sa 300 KS i 1166 Nm te ZF-ovim automatskim mjenjačem (namijenjenim primarno za autobuse) sa šest stupnjeva prijenosa. Pogon je, naravno, na sve kotače, a nosivost je četiri tone. Brzina krstarenja iznosi 100 km/h, a autonomnija da sljedećeg punjenja gorivom je 800 km. 

Oklop mu nije jača strana, ali je i dalje neprobojan za puške do 7,62 mm, krhotine minobacača do 81 mm i nagazne mine. Opremljen je automatiziranom bojnom stanicom opremljenom termalnom kamerom i 12,7 mm strojnicom ili otvorenom kupolom s istom strojnicom koju opslužuje vojnik. Bushmaster je u proizvodnji od 1999. godine i konstantno se unaprjeđuje. Koriste ga Australija, Nizozemska, Velika Britanija, Jamajka, Novi Zeland, Fidži i, sada, Ukrajina. Pokazao se korisnim u Afganistanu, a u Ukrajini su se njegove performanse pokazale izvrsnima.