Ford i Volkswagen zatvaraju odjel autonomnih vozila: Lakše je poslati čovjeka na Mjesec!

Ford i VW nastavljaju suradnju na električnim i gospodarskim vozilima u SAD-u i Europi

Dugo je priča o autonomnim automobilima zabavljala javnost. Po nekim gradovima čak i voze autonomni taksiji, ali to je Amerika, sa širokim cestama, bez malih uličica kao u Europi. Profitabilnost je upitna, a to je najvažnije. Argo AI, tvrtka za tehnologiju autonomnih vozila koju podupiru Ford i Volkswagen Grupa, gasi se jer proizvođači mijenjaju svoje strategije za autonomne automobile.

Ford je odlučio da treba uložiti u tehnologiju za pomoć vozaču (tehnologija aktivne sigurnosti) koja je kratkoročnije ostvariva, a ne Argov cilj za vožnju s malo ljudske interakcije, stoji u objavi proizvođača automobila. Prevedno, tehnologija nije i ne može biti dugoročno profitabilna.

VW je također potvrdio da više ne ulaže u Argo AI i planira usmjeriti svoje napore u automatiziranoj vožnji na svoja postojeća partnerstva s tvrtkama Bosch i Horizon Robotics u Kini. Ford i VW nastavljaju suradnju na električnim i gospodarskim vozilima u SAD-u i Europi.

– Teže je konstruirati autonomni automobil sposoban za navigaciju u gustom urbanom krajoliku nego poslati čovjeka na Mjesec – rekao je Doug Field, Fordov glavni inženjer za napredni razvoj proizvoda i tehnologiju.