Nova E klasa označava prekretnicu: Mercedes završava eru dizelaša i benzinaca!

Broj varijanti motora smanjit će se uvođenjem Euro 7 norme

Kako stvari danas stoje, E-klasa sa svojim derivatima posljednji je model Mercedes-Benza izgrađen na čistoj platformi motora s unutarnjim sagorijevanjem – rekao je šef razvoja Mercedes-Benza Markus Schäfer njemačkom Automobilwocheu. Najkasnije do 2030. Mercedes namjerava proizvoditi samo električna vozila – barem tamo gdje to tržišni uvjeti dopuštaju, a to je u ovom slučaju Europa. Do sada su se S i C-klasa također temeljile na ovoj platformi i bit će ukinute na kraju modelskih ciklusa, vjerojatno čak i prije 2030. godine.

Nova i posljednja generacija poslovne limuzine bit će predstavljena krajem godine, a na tržište će stići na proljeće. Svi sljedeći modeli iz 2024./2025. temelje se na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Istodobno, broj varijanti motora smanjit će se uvođenjem Euro 7 standarda emisije. Prema Schäferovim riječima, prestaje suradnja s Renaultom. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. Mercedes će proizvoesti globalni motor u suradnji s kineskim Geelyjem.