Europa se okreće nuklearnoj energiji? Znate li koliko danas košta elektrana s jednim reaktorom?

Poljska planira gradnju šest reaktora na dvije lokacije (možda i tri) do 2040. godine i ideja je pokriti 30 posto potrebe za električnom energijom iz tog izvora

Dok razmišljamo gdje ćemo pronaći i proizvesti električnu energiju koja će u budućnosti pogoniti sve automobile na europskim cestama, ispod radara, sve više se spominju nuklearke. Neke države u njima vide stratešku odrednicu i budućnost, odnosno priliku za energetsku neovisnost, a neke ih zatvaraju. Koliko košta jedna nova nuklearka?

Poljska se destljećima oslanja na velike zagađivače, termoelektrane na ugljen,  i sad razvija novu energetsku paradigmu koja će biti kombinacija održivih izvora (planiraju se velike vjetroelektrane) i nuklearke ili nuklearki. Upravo je s američkim Westinghouseom potpisala ugovor za granju prve nuklearne elektrane vrijedne 20 milijardi dolara. Da, dobro ste pročitali, 20 milijardi… Dolara… Westinghouse će graditi nuklearku s jednim reaktorom (AP1000, snaga 11117 MW) na obali Baltičkog mora, 80 kilometara od Gdanjska, a trebala bi biti dovršena 2033. godine.

Poljska planira gradnju šest reaktora na dvije lokacije (možda i tri) do 2040. godine i ideja je pokriti 30 posto potrebe za električnom energijom iz tog izvora.