Uređaj koji pomoću oscilacija ovjesa vozila proizvodi električnu energiju: Ova inovacija mogla bi promijeniti autoindustriju!

U početku je ovaj novi amortizer dizajniran za teška vozila, ali već postoje najave da bismo ga mogli vidjeti u osobnim vozilima

Na sajmu tunera i automobilskih inovatora SEMA u Las Vegasu uvijek je šareno i zabavno, a ponekad se mogu otkriti rješenja koja bi u budućnosti mogla imati veliki značaj. Među njima se ove godine ističe zanimljiv dodatak koji bi mogao biti vrijedan u elektrifikaciji prometa. Roadkill 5000 pričvršćuje se na ovjes vozila i pretvara oscilacije nastale tijekom vožnje u električnu energiju, koja se zatim pohranjuje u bateriji. Izum je razvila tehnološka tvrtka Gig Performance, specijalizirana za održivi transport, a dizajniran je za produljenje autonomije električnih vozila.

Unatoč jednostavnom izgledu, rad Roadkilla 5000 uključuje prilično složenu tehnologiju koja pretvara kinetičku energiju, koju stvaraju vibracije vozila tijekom kretanja, u električnu energiju. Proizvođač još nije želio otkriti točne detalje o tome kako funkcionira njegov mehanizam. Autonoman u radu, ovaj sustav ne traži nikave korekcije na ovjesu vozila ili dodatne baterije. Lagan je i, kako objašnjavaju odgovorni iz Gig Performancea, još je u postupku odobravanja. Nakon što se završe birokratske procedure, prvo će se plasirati na tržište Sjedinjenih Država.

Roadkill 5000 je, dakle, nova vrsta dinamičkog ovjesa koji se u električnim vozilima može dodati drugim postojećim uređajima za povrat energije dobivene iz samog kretanja, poput regenerativnih kočnica. U početku je ovaj novi amortizer dizajniran za teška vozila, ali već postoje najave da bismo ga mogli vidjeti u osobnim vozilima.