Na nekim dijelovima Autobahna brzina je ograničena, ali…: Pretjerate li, mogu se dogoditi i ozbiljni problemi s osiguranjem!

Ako prekoračenjem oštetite drugog sudionika u prometu, možete upasti u ozbiljne probleme

Na nekim dijelovima njemačkih autocesta nema ograničenja brzine, ali to ne znači da vozači mogu činiti što god hoće. Doduše, mogu, ali se moraju suočiti s posljedicama. Naime, i dalje postoji termin preporučene brzine od 130 km/h, koji se odnosi na motorna vozila ukupne mase do 3,5 tone. Ovo je preporuka brzine ako najveća brzina nije ograničena odgovarajućim znakovima. Prema Njemačkom autoklubu (ADAC), ova preporuka vrijedi samo ako su vremenski uvjeti odgovarajući. Za jake kiše ili magle brzina mora biti još niža…

Tko se ne pridržava preporučene brzine na dionicama autocesta bez ograničenja, ne mora se bojati kazne jer prekoračenje preporučene brzine nije prekršaj. Doduše, tu je i sigurnosni aspekt – što je brzina veća, smanjuje se vrijeme za reakciju, zaustavni put vozila je duži… No to nisu svi problemi. Ako prekoračenjem oštetite drugog sudionika u prometu, možete upasti u ozbiljne probleme. S obzirom na to da nepoštivanje preporučene brzine povećava rizik od nesreće, može postojati rizik zajedničke odgovornosti u slučaju sudara. To znači da svatko tko juri lijevom trakom i udari u vozilo koje naglo skrene može biti djelomično kriv za nesreću ako značajno prekorači preporučenu brzinu. To znači da ćete vi, odnosno vaše osiguranje morati pokriti dio štete.