Kinezi su razvili prvi hipersonični detonacijski motor na kerozin: Mogao bi pokretati zrakoplov brzinom od 9 macha!

Navodno bi ova tehnologija trebala imati civilnu primjenu, ali nije teško poretpostaviti da će se i kinesku vojsku nešto pitati

Kineski znanstvenici tvrde da su stvorili prvi hipersonični detonacijski valni motor, koji može pokretati avion brzinom od 9 macha, devet puta većom od brzine zvuka, koristeći jeftino mlazno gorivo. Motor je prošao niz uspješnih ispitivanja u pekinškom hipersoničnom tunelu JF-12 (na slici), izvijestio je u petak South China Morning Post (SCMP).

Znanstvenici su objavili tehničke informacije o motoru na kerozin u izvještaju objavljenom u časopisu Journal of Experiments in Fluid Mechanics 11. studenoga. Testovi su provedeni ranije ove godine, istaknuo je SCMP. Tim koji je eksperimentirao s motorom, koji stvara potisak eksplozijom, predvodio je Liu Yunfeng, viši inženjer na Institutu za mehaniku Kineske akademije znanosti.

U usporedbi s drugim hipersoničnim motorima kao što je scramjet, detonacijski motor može raditi učinkovitije i s većom snagom. Detonacijski val pokreće niz eksplozija. Ove se eksplozije događaju brzo i oslobađaju puno više energije nego tradicionalno izgaranje s istom količinom goriva, osobito pri brzinama većim od 8 Macha. Detonacijske motore razvili su znanstvenici diljem svijeta; međutim, oni obično koriste vodikovo gorivo, koje je skupo i eksplozivno.

Znanstvenici su se susreli s velikim problemom jer je teško zapaliti kerozin u vrućem, pokretnom zraku. No otkrili su da jednostavna modifikacija, dodavanje izbočine veličine nokta na ulaznu površinu motora, može olakšati paljenje kerozina uz zadržavanje kompaktne komore.

Navodno bi ova tehnologija trebala imati civilnu primjenu, ali nije teško poretpostaviti da će se i kinesku vojsku nešto pitati…