Svjetska lista najprodavanijih električnih vozila: Europski proizvođači zaustaju za Teslom i Kinezima!

U prvih deset po prodaji među proizvođačima električnih automobila tek na četvrtom mjestu je prva europska grupacija - Volkswagen

Tijekom prvih devet mjeseci 2022., prodaja 100 % električnih automobila u svijetu dosegla je 6,8 milijuna primjeraka i nastavlja rasti na glavnim tržištima.  Kako pokazuju podaci koje je objavila konzultantska kuća Inovev, američki proizvođač Tesla apsolutni je lider s udjelom od 21 posto na globalnom automobilskom tržištu. Na drugom mjestu ga slijedi kineski automobilski koncern BYD (11%), a na trećem mjestu ga prati američka grupacija GM (9%).

U kolovozu su električni automobili već predstavljali 11% svjetskog tržišta. Ove godine najprodavaniji model bio je Tesla Model Y koji je u prvih devet mjeseci premašio 400.000 registriranih primjeraka.

U prvih deset po prodaji među proizvođačima električnih automobila tek na četvrtom mjestu je prva europska grupacija, Volkswagen, koji je ove godine uspio osvojiti 7% tržišta. Slijede korejska tvrtka Hyundai/Kia (5%), kineska grupacija Geely (4%), Renault-Nissan-Mitsubishi (4%), kineski brendovi Chery (4%) i GAC ( 4%) te multinacionalna grupa Stellantis (3%).

Ostale europske marke koji se pojavljuju na ljestvici su BMW (3%) na 12.mjestu na listi i Mercedes (2%) na 15. mjestu. Japanskih proizvođača Toyote i Honde nigdje nema, izuzmu li se Nissan i Mitsubishi koji svoj rezultat u velikoj mjeri duguju i Renaultu.