Bizaran slučaj i jasna odluka: Nakon vožnje u pripitom stanju na električnom romobilu Nijemci oduzimaju vozačku dozvolu!

Policijska kontrola pokazala je da je optuženi imao 1,2 promila alkohola u krvi

Jedan pomalo bizarni slučaj pokazuje koliko su njemačke vlasti i sudovi odlučni po pitanju vožnje u alkoholiziranom stanju. Naime, na električnom romobilu vozila su se dvojica prijatelja, a onome koju je bio drugi u redu oduzeta je vozačka dozvola jer je bio pripit. Pijanom suvozaču na električnom skuteru može se privremeno oduzeti vozačka ako se drži za upravljač, a taj navedeni suputnik na romobilu držao se za upravljač. Odlukom je okružni sud u Oldenburgu potvrdio prethodnu presudu nižeg suda.

U konkretnom slučaju, optuženi je stajao iza vozača na električnom romobilu. Policijska kontrola pokazala je da je optuženi imao 1,2 promila alkohola u krvi. Okružni sud u Oldenburgu stoga mu je privremeno oduzeo vozačku dozvolu zbog vožnje u pijanom stanju. Električni romobili se smatraju motornim vozilima, a od 1,1 promila vozači se stoga smatraju apsolutno nesposobnima za vožnju. Za bicikliste je ta granica 1,6 promila.

Sud je odbio žalbu optuženoga, a nebitna je bila činjenica da samo vozač ispred može utjecati na brzinu.