Odgovor na krizu (u autoindustriji): Europska unija ulaže ogromna sredstva u pokretanje proizvodnje čipova!

EU ima ambiciozan cilj proizvodnje 20 posto svjetskih poluvodiča do 2030. godine

Pomalo neodgovorno, države Europske unije dopustile su da im izmaknu mnoge strateške industrije. Onda se dogode nestašice određenih proizvoda i te iste države shvate da lokalna industrija podržava lokalne proizvođače. Konkretno, korejski proizvođači čipova prvo su opskrbili Kiju i Hyundai. Kriza s čipovima teško je pogodila europsku autoindustriju, a sad se tome pokušava stati na kraj. Zemlje Europske unije složile su se da će nastaviti s planom od 43 milijarde eura za pokretanje proizvodnje poluvodiča na svom teritoriju, piše Bloomberg.

EU ima ambiciozan cilj proizvodnje 20 posto svjetskih poluvodiča do 2030. godine. Europska komisija je ranije ove godine objavila plan pod nazivom EU Chips Act, koji predviđa da će oko 43 milijarde eura investirati u industriju poluvodiča na kontinentu, uključujući istraživanje i proizvodnju.

Premda plan neće biti finaliziran do sljedeće godine, brojne su tvrtke već najavile nova mjesta za proizvodnju poluvodiča, uključujući Intel, GlobalFoundries, STMicroelectronics i Infineon Technologies.