Najava nestašice: Švicarska je objavila mjere za štednju električne energije! Nema vožnje električnim automobilima…

U prvoj fazi bile bi zabranjene saune, korištenje električnih puhala za lišće, topla voda u javnimtoaletima i grijana sjedala na žičarama

Rat u Ukrajini promijenio je socioekonomsku dinamiku u veće dijelu Europe. Pogotovo je teško tamo gdje nije osigurana energetska neovisnost, a jedna od takvih država je Švicarska, čije hidroelektrane zimi proizvode mnogo manje struje nego ljeti pa se ova bogata država oslanja na uvoz, uglavnom iz Francuske i Njemačke. No ni u ove dvije države ne cvjetaju ruže, odnosno ne frcaju iskre, pogotovo u Njemačkoj, koja zatvara preostale nuklearne elektrane te bi se i sama mogla naći u energetskom deficitu.

Švicarsko savezno vijeće izdalo je svoj plan za situacije kada će država i građani morati racionalizirati potrošnju, odnosno za vrijeme nestašice struje, piše portal Vikendi.net. Konkretno, zabranjuje se gotovo sve, a mjere su kapilarne pa uključuju čak i temperature perilice rublja, Netflix i druge streaming servise te električne automobile.

Plan za hitne slučajeve sadrži četiri tzv. razine eskalacije. U prvoj fazi bile bi zabranjene saune, korištenje električnih puhala za lišće, topla voda u javnimtoaletima i grijana sjedala na žičarama. Slijede osvjetljenje vrtova i privatnih staza, koje bi bilo dopušteno samo ako služi sigurnosti. Rublje treba prati samo na najviše 40 stupnjeva (što s prljavim donjim rubljem?), a hladnjake ne smijete postaviti na temperaturu nižu od 6 stupnjeva.

Treći korak uključuje elektroničku zabavu i zabranio bi igranje video igrica i gledanje filmova, bilo na DVD-u ili putem streaming servisa poput Netflixa. Za prostorije koje se griju električnim grijalicama ili dizalicama topline vrijedila bi maksimalna temperatura od 18 stupnjeva, a korištenje električnih automobila bilo bi dopušteno samo za apsolutno nužna putovanja. Što se točno smatra apsolutno nužnim do sada je ostalo otvoreno.

Tek u četvrtoj fazi udara se na jednu od najvažnijih gospodarskih grana – turizam: tada je predviđena zabrana rada zasnježivanja skijaških staza i žičara. Kina, kazališta, koncerti i sportski događaji bili bi zabranjeni.

U slučaju prijeteće nestašice struje, federalna vlada najprije bi pozvala potrošače na štednju, a potom bi se mjere postupno pooštravale.