Neredi nakon utakmice Belgija – Maroko: Uništeni su deseci automobila i električnih skutera…

Belgijska policija izvijestila je da je na licu mjesta uhićeno 10 građana

U nedjelju, na stadionu Al Thumama u Kataru, Belgija se suočila s Marokom na Svjetskom prvenstvu u nogometu i izgubila 2:0. U satima nakon pobjede, navijači Maroka u velikim europskim gradovima, uključujući glavni grad Belgije Bruxelles, izašli su na ulice u, kako vlasti opisuju, spontanim neredima.

U središtu Bruxellesa automobili su prevrnuti i zapaljeni, kao i unajmljeni električni skuteri. Provaljeno je u trgovine i parkirane automobile, premda je policija za nerede odgovorila vodenim topovima. Neredi su se nastavili duboko u noć, a policija nije mogla kontrolirati gomilu, pa je bila prisiljena ograničiti se samo na područje nereda. Gradonačelnik Bruxellesa, Philippe Close, pozvao je ostale nogometne navijače da se klone tog područja jer su u tijeku uhićenja. Najmanje jedna osoba je teško ozlijeđena, a nekoliko vozila je zapaljeno, više njih su oštetili huligani koji su bacali cigle i petarde.

Nemiri su se proširili i na druge europske gradove. New York Times izvještava da se o nasilnim ispadima i velikoj šteti također izvještava u Nizozemskoj, Rotterdamu, Amsterdamu i Den Haagu. Čini se da su i ovdje nerede započeli navijači Maroka, a to je također uključivalo štetu na parkiranim vozilima.

Belgijska policija izvijestila je da je na licu mjesta uhićeno 10 građana, ali s obzirom na vrstu štete, očekuje se da će ih u narednim danima uslijediti još više.