Nema milosti u Danskoj: Posudio Porsche od prijatelja, jurio, ide u zatvor, a država prodaje auto!

Prihod od prodaje automobila ide u državnu blagajnu

Parafrazirat ćemo Hamleta pa ustvrditi: ništa nije trulo u državi Danskoj. Strogi prometni propisi nedavno su dodatno postroženi, a sudovi nisu mjesto cjenkanja i pregovaranja te traženja olakotnih okolnosti.

Danska je postrožila pravila od prošle godine, a što to konkretno znači jasno pokazuje slučaj čovjeka koji prošao katarzični tretman na sudu gradu Lyngbyju. Riječ je o 42-godišnjaku koji je na autocesti vozio više od 210 km/h umjesto dopuštenih 110 km/h. Porsche je posudio od prijatelja. Zbog prekršaja mora u zatvor na 20 dana, a vozač je ostao bez vozačke dozvole na tri godine.

Presuda je teško pogodila i prijatelja od kojeg je vozač posudio Porsche 911 (993): auto je zaplijenjen i prodan. Prihod ide u državnu blagajnu. To je moguće nakon strožeg usvojenog zakona. Nakon toga policija može oduzeti automobile koji su se vozili nesavjesno – primjerice, brzinom većom od 200 km/h ili s više od dva promila alkohola u krvi. Pravilo vrijedi bez obzira je li vozač ujedno i vlasnik automobila. Zakon je u Danskoj stupio na snagu 31. ožujka 2021. Dan kasnije, muškarac je uhvaćen u prebrzoj vožnji, a nedavno je donesena i posljednja sudska presuda u ovom slučaju.