Snimke prometnih prekršaja i vrijeđanja policijskih službenika: Zbog toga biste mogli platiti visoku cijenu!

Sudovi su prema nekim oblicima prekršaja rigorozni, odnosno ne toleriraju neke vrste objava na društvenim mrežama

Ima nas svakakvih, a ponajviše različitih. Kako drugačije objasniti poriv bilo koje osobe da sama sebe snimi u kršenju prometnih propisa pri počinjenju jednog od najtežih prekršaja i objavi to na društvenim mrežama. Potreba da se samog sebe „uhvati na djelu“ i podastre pri tom svima javno dostupan dokaz o počinjenju tog djela! Kakav je značaj snimke koja vas zorno „odaje“ u kršenju prometnih propisa? Mislite li da je onaj sadržaj što ste ga tako velikodušno podijelili s brojnim stanovništvom planete Zemlje koje ima pristup internetu, nedostupan policiji i sudu. Dali ste tijelima gonjenja „dokazno oružje u ruke“, izručili sami sebe! Možda postoje i oni koji u tome uživaju. Vole biti kažnjavani! Kada ne znaju kako bi se dočepali suda i bliskog susreta s policijskim službenicima uhvate se mobitela i krenu kršiti prometne propise i to objavljivati na društvenim mrežama. Kada im se u sudskom postupku predoče snimke, što će jadni? Hoće li poricati? Kojom argumentacijom će tvrditi da njihovo ozareno lice ulovljeno kamerom koju drže u vlastitoj ruci pri kršenju prometnih propisa nije njihovo i da ta snimka koja je to ovjekovječila i koju su svojevoljno stavili na društvenu mrežu, nije baš vjerodostojna?

S druge stane, one starije mogli bismo reći prepredenije generacije nikako se ne mogu domisliti jadu kako nekom padne na um da sam protiv sebe policiji i sudu dade neoboriv dokaz da je počinio prometni i ini prekršaj! Nekada se to skrivalo kao zmija noge, poricalo, a sada? Razglasi svima i svakome da činiš djela koja su kažnjiva, ničim gonjen ni nagovaran. Dobro, tu je sad pitanje samopromocije, ega i drugih stvari u igri. Teško razumljivo ali prisutno. U većoj mjeri nego što bi se na prvu dalo zaključiti.

Tako dok većina vozača gleda kako bi svoje ponašanje u prometu pošto poto uskladilo s regulama ako samo nasluti da bi kakva kamera koja bilježi prekršaje mogla biti u blizini, pojedinci neke od najtežih oblika prometnih prekršaja koje sami čine, sami snime i sami objave. Kako se njima može pomoći? Može li se uopće? Općinski prekršajni sud u Zagrebu tako je u nedavnoj  presudi Pp-12494/2022-16 od 7. rujna 2022. proglasio krivim vozača koji je došao do raskrižja na kojem se prometom upravlja semaforima, ušao u raskrižje bez smanjenja brzine kretanja, namjerno prolazeći kroz njega dok je za njegov smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo. Nije posustao. Bio je dosljedan! Nastavio je vožnju i još na jednom raskrižju ponovno bez smanjenja brzine kretanja namjerno ušao u raskrižje dok je za njegov smjer kretanja također bilo upaljeno na semaforu crveno svjetlo. Pri čemu je počinjenje tih prekršaja osobno snimao mobitelom, a zatim osobno, kako drugačije uostalom, objavio predmetnu snimku na svom Instagram profilu!

Dva raskrižja, dva prolaska kroz dva crvena svjetla, bez smanjenja brzine! Samo luda sreća mogla je spasiti one kojima je bilo ili moglo biti upaljeno zeleno svjetlo! I kada vama zeleno gori, nikada ne znate tko ignorira crveno! Što vam vrijedi vaše zeleno, kad vas netko razbije, ozljedi, ubije, vozeći bez smanjenja brzine uz apsolutno i dosljedno ignoriranje crvenog svjetla! I kakvu je kaznu dobio? Zatvorsku! U trajanju od 60 (šezdeset) dana ali uvjetno! Konkretnom počinitelju u konkretnoj pravnoj stvari izrečena je uvjetna osuda što znači, za one koji možda nisu upoznati sa značenjem tog pravnog termina, da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenik u roku od 1 (jedne) godine ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od izrečene tom uvjetnom osudom. Izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 4 (četiri) mjeseca.

Okrivljenik je djelo priznao i naveo kako su mu to grijesi iz prošlosti i kako ovakve prekršaje više ne čini, smatra kako nije nikoga ugrozio jer je bio sam u svom autu, a na drugim semaforima je bilo rijetkih vozila. Žao mu je zbog počinjenog prekršaja, iskreno se kaje te je obećao da prekršaj više neće ponoviti. Utvrđeno je kako je okrivljenik kažnjavan već dva puta radi istovrsnog prekršaja iz čl. 59. st. 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Cijeneći činjenicu da je okrivljenik okolnosno priznao počinjenja prekršaja, da je izrazio žaljenje i kajanje zbog prekršaja te je obećao da prekršaj više neće ponoviti, sud je bio je mišljenja da izvršenje izrečene kazne zatvora nije nužno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, nego da je okrivljeniku potrebno uputiti takvu vrstu prijekora kojom se ostvaruje svrha prekršajnih sankcija, izricanja kazne zatvora bez njezina izvršenja, zbog čega je prema okrivljeniku primijenjena uvjetna osuda, na način da mu je izrečena kazna zatvora.

Neki se eto snimaju i javno objavljuju kako krše prometne propise, a drugi snimaju i javno objavljuju postupanje policije i svoju ne osobitu naklonost prema policiji, koristeći pogrdne termine. Zanimljivo, pri tom jamačno misle kako policija ni sud ne raspolažu odgovarajućim kvantumom znanja, vještina te upućenosti u značenje stanovitih skraćenica kojima se oni što su im društvene mreže u krvi obilato koriste. Krivo, kako krivo! Posve pogrešno! Ono što je dostupno svima na društvenim mrežama, dostupno je i policiji i sudu. Naime, i oni se ubrajaju u te kojima su javno dostupni sadržaji također dostupni.

Zorni primjer tome daje sadržaj presude od 13. rujna 2022. Općinskog suda u Crikvenici Stalna Služba Krk. Okrivljenik je naime, proglašen krivim zbog počinjenja stanovitog djela iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Odredbe koja propisuje kaznu za onog „tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja“. Suvozač u automobilu kojeg su zaustavili policijski službenici  privatnim mobitelom fotografirao je službeno vozilo Ministarstva unutarnjih poslova kao i policijske službenike u obavljanju policijskih poslova nadzora i upravljanja cestovnim prometom. Nakon što je fotografirao službeno vozilo i policijske službenike u obavljanju policijskih poslova, okrivljeni navedenu fotografiju objavljuje u obliku priče na društvenim mrežama Facebook i Instagram te na kojoj na koju velikim slovima stavlja natpis A.C.A.B.

To je, kako sud navodi u obrazloženju presude akronim značenja „All Cops Are Bastards“, koji u prijevodu s engleskog na hrvatski jezik znači Svi policajci su gadovi. Objavom navedene fotografije s uvredljivim natpisom, okrivljenik je izravno putem društvenih mreža uvrijedio konkretne policijske službenike u vezi s vršenjem službe, te ju kao takvu izložio pogledu pratiteljima i široj javnosti. Kazna? Novčana! Novčana  u iznosu od 750,00 kuna/99,54 eura. Tek da se zna, u dokaznom postupku između ostalog izvršen je uvid u fotografiju, odnosno objavu okrivljenika na društvenoj mreži Facebook te Instagram. Pa vi slikajte, pa se vi slikajte i objavljujte, komentirajte, nije problem. Nije, dosita ničiji, izuzev što može biti vaš. Valja o tome razmisliti prije nego se olako, doslovno upotrijebi prst za slanje i objavu.