Kraj AM radija u (električnim) atomobilima?! Elektromagnetne smetnje su prevelike…

Streaming servisi, osobne playliste - radio je u automobilima sve više ugrožen

AM radio bi mogao krenuti putem izumiranja nakon više stoljeća usluge jer proizvođači automobila prestaju nuditi uslugu u svojim električnim vozilima. Električna vozila stvaraju više elektromagnetskih smetnji nego vozila na benzinski i dizelski pogon, uzrokujući više statičkog elektriciteta, buke i zujanja na AM signalu nego na FM signalu, izvještava The New York Times. Smetnje su navele nekoliko proizvođača automobila, uključujući Teslu, Audi, Porsche, Volvo i Volkswagen, da uklone AM radio iz svojih električnih modela.

Uveden 1920-ih, AM je ostao ostao u funkciji jer siganl putuje dalje dalje od FM-a, često je jeftiniji za korištenje i ostaje popularan među starijim slušateljima radija.

Mnogi se brinu da bi uklanjanje AM radija iz električnih vozila moglo označiti početak trenda nestanka radijskih postaja.

– Ako radio nestane iz automobila, to bi bilo stvarno poražavajuće – rekla je Nola Daves Moses, direktorica distribucije radijske mreže Native Voice One u Indijani.

– Je li ovo prvi korak? Je li FM sljedeći – pita se Daves Moses.

Naravno, ostaje i digitalni radio, kao još jedna aktualna tehnologija, ali ovdje je i pitanje dugoročne strategije. Streaming servisi, osobne playliste – radio je u automobilima sve više ugrožen.