Zanimljivo istraživanje: Što je bolje, rabljene skupe gume ili nove jeftinije gume!

Komplet istrošenih cjelogodišnjih guma Michelin CrossClimate 2 i dalje pruža impresivno prianjanje na suhim, mokrim i snježnim cestama

Kupnja jeftinih guma nepoznate marke ili rabljenih vrhunskih guma? Stručnjak s YouTube kanala Tyre Reviews potražio je odgovor na to pitanje, barem kada se odnosi na Michelin CrossClimate 2 za sve sezone. Naime, ova guma pokazala se iznimno dobro u nedavnom testiranju Tyre Reviewsa, zaradivši pohvale za iznimnu upravljivost na snijegu i mokroj podlozi uz razumne performanse na suhoj podlozi. Ali takve će vas gume i koštati. Novi komplet od četiri gume, za prosječan SUV, već doseže spomenutu granicu od 1000 eura. S druge strane, nešto malo poznate gume poput Tomketa Allyear koštaju puno manje, isto kao i rabljeni set Michelin guma.

Za simulaciju rabljenog kompleta CrossClimate 2 guma, sve četiri gume su strojno obrađene na samo 2,2 milimetra dubine profila, što je iznad minimalne preporuke američkog Ministarstva prometa, a zatim su postavljene na automobil i vožene još 4000 km. Ta udaljenost je prijeđena i s novim Tomket Allyear gumama, a dva nova seta obje marke uključena su u test radi potpune usporedbe.

Unatoč značajnom nedostatku u dubini gaznog sloja, istrošene Michelinke su imale brže vrijeme kruga u snježnim uvjetima u usporedbi s potpuno novim Tomket jeftinim gumama. Bilo je to samo nekoliko sekundi, ali rabljeni Michelin zadržao je mnogo više svojih performansi u usporedbi s Tomketom. Tomketi su proizveli i više podupravljanja dok su Michelinke bile malo nedorečene pri kočenju. Michelinove gume su nudile i znatno bolje prianjanje na mokrom te su pružale bolju povratnu informaciju vozaču dok se činilo da su Tomket gume uvijek na rubu. Michelinke su i na suhom bile bolje, ali to nije bilo preveliko iznenađenje.

Na kraju sve pohvale ide gotovo istrošenom kompletu guma Michelin CrossClimate 2 u odnosu na novi set cjelogodišnjih guma Tomket Allyear.